K druhému utkání v ostravské ČEZ Areně nastoupí dvojnásobná wimbledonská vítězka Petra Kvitová a Kristina Mladenovicová. Rozhodl o tom dnešní los.

Tenistky jsou pod vedením kapitána Petra Pály posedmé za sebou v semifinále. Třikrát se v uplynulých čtyřech letech radovaly z triumfu (2011, 2012 a 2014).

Nyní mohou úspěšnou éru prodloužit. Proti Francii mají k dispozici žebříčkově nejsilnější výběr v historii samostatné České republiky. "Takový tým jsme ještě neměly," uvedla Kvitová. Věří, že tým očekávání zvládne. "Favority jsme a je lepší být favority a mít možnost uspět, než být v pozici, že je možné vyhrát, jenom když bude hodně štěstí. Před Francií se ale musíme mít na pozoru," řekl Pála.

Do dvouher vybíral ze čtyř vyrovnaných hráček a nakonec se pro sobotu rozhodl pro osvědčenou dvojici Kvitová, Šafářová. Světová čtyřka Kvitová a třináctka Šafářová mají plno zkušeností a velké zápasy už několikrát zvládly. Dvanáctá hráčka žebříčku Karolína Plíšková si teprve letos odbyla fedcupovou premiéru.

"Jdeme do utkání s nějakou taktikou. Všechny holky hrály dobře a bylo to těžké rozhodování. Těch možností máme tolik, že můžeme síly rozložit a dál bych nepředbíhal. Tohle je volba na sobotu a pak uvidíme, jak dál," řekl Pála. Své taktické plány neprozradil. "Některé věci zůstanou uvnitř v týmu," řekl.

Největší hvězda týmu Kvitová bude hrát zápas po více než měsíci a půl, během této doby si kvůli únavě dopřála odpočinek. Podobně se po měsíci vracela v roce 2012 při semifinále proti Itálii, obě své dvouhry tenkrát vyhrála a posunula tým do finále.
Nyní už tři týdny trénuje a užívá si atmosféru v týmu. "S holkama je to super," uvedla. Potěšena je i svými výkony. "Myslím si, že to, co předvádím, je lepší. Nečekala jsem, že by to šlo až takhle snáz a jsem za to i ráda."

S Mladenovicovou, 58. hráčkou světa, se Kvitová střetla třikrát a dva zápasy vyhrála. Naposledy loni na US Open, kde soupeřce povolila jen game.

Šafářová se s Garciaovou (28.) dosud neutkala. "Letos mají všechny Francouzky dobré výsledky. Nebude to jednoduché, ale zkušeností máme víc. V Ostravě jsme ještě neprohrály, tak snad to pomůže," řekla Šafářová.

"Je vždycky nejtěžší vybrat dvě hráčky z vyrovnaného kvarteta. Všechny hrají výborně, ale detaily neprozradím," řekla kapitánka Francie Amélie Mauresmová.

S Francouzkami se tenistky naposledy utkaly v roce 2006 a podlehly 2:3. I celková bilanci vyznívá lépe pro soupeřky, Češky vyhrály dva z pěti zápasů.

V Ostravě hrají tenistky počtvrté během čtyř let. Všechny tři předchozí duely ovládly a prohrály jen jeden zápas. V domácím prostředí drží vítěznou šňůru šesti zápasů, naposledy prohrály 2:3 s výběrem USA v semifinále v Brně v roce 2009.

Program semifinále:
ČR - Francie (Ostrava, ČEZ arena, tvrdý povrch):
Sobota (12:00): Šafářová (13. v pořadí dvouhry WTA) - Garciaová (29.), Kvitová (4.) - Mladenovicová (58.).
Neděle (12:00): Kvitová - Garciaová, Šafářová - Mladenovicová, Kar. Plíšková, Strýcová - Cornetová, Parmentierová.