Zároveň je však i patronkou celoročního projektu Českého atletického svazu, města Ostravy a severomoravského regionu pro školy a atletické oddíly „Ostrava fandí kontinentům“. Trojnásobná olympijská medailistka v této souvislosti zaštiťuje společný výběr Asie a Oceánie.

Brankář Pavel Francouz inkasuje gól od Slovenska.
Vzhůru na Ameriku. Otázka zní: Kdo se postaví do branky?

„Líbí se mi, že si tím děti oživí zeměpis. Byť tým Asie a Oceánie nebude favoritem, o to víc budeme fandit. Navíc máme krásnou fialovou barvu. A držet palce budeme i Evropanům s českými závodníky,“ těší se nejlepší česká atletka posledních let.

ZKUŠENOST Z AFRIKY

Sama atmosféru Kontinentálního poháru zažila před čtyřmi roky v marockém v Marrákeši. „Tam ale bohužel nebyli skoro žádní diváci. V Ostravě to bude úplně něco jiného. Ve světě má díky Zlaté tretře velké jméno a fanoušci tam atletice opravdu rozumí,“ vypráví členka pražské Dukly.

„Kontinentální pohár je unikátní akce. Dokazuje, jak je atletika rozšířená po celém světě. Nic podobného se u nás nekonalo, během dvou odpoledních programů se ukážou nejlepší atleti světa. To se nepodaří na žádném hvězdném mítinku. Diváci si přijdou na své.“

Martin Fuksa.
Kanoista Martin Fuksa: Brácha mě jednou porazí. Ale zatím dá na mé rady

Těžko říct, kolik se při vzácné události představí Čechů. Musí být do druhého místa na srpnovém ME v Berlíně. „Možná tři, ale přála bych si jich víc,“ usmívala se šestatřicetiletá žena, která v červenci očekává narození druhého dítěte. Přesto hodlá v září do Ostravy přijet.

ČAS PŘED PORODEM

I když v zimě ještě lehce trénovala, v poslední době pohybové aktivity omezila. „Maximálně se na chvíli projedu na kole a užívám si výletů s Janečkem. Teď mám na to víc času. To mi bude po porodu trochu chybět,“ říká.

„Netěším se, že ze mě zase bude unavená máma. Přesto se hodlám k oštěpu vrátit. Olympijské Tokio je velká motivace. Nebylo by špatné se tam rozloučit. Chci to zkusit. Za každou cenu to ale nebude.“

Téměř pětiletý Janek se na sourozence těší. „Sice pořádně neví, do čeho jde, ale máme v rodině miminko, takže vidí, že s ním není moc velká zábava. Chová se k němu ale hezky. Myslím, že je v tom citlivý. Stará se i o mě. Třeba mě napomíná, že nemám moc popobíhat,“ dodává s úsměvem.

Radost hráčů Atletica Madrid
Griezmann rozjásal český fotbal. Evropskou ligu ovládlo Atlético Madrid