Pozitivně naladěné a ambiciózní vstoupí už zítra české reprezentantky v olympijském ragby na plochu Městského stadionu ve Vítkovicích.

Připomeňte si také snímky v přiložené fotogalerii atmosféru ragby mužů na ostravském stadionu z předchozího víkendu.

Svěřenkyně Daniela Beneše, mezi kterými je i ostravská hráčka Daniela Ferugová, chtějí v prvním kvalifikačním turnaji mistrovství Evropy kategorie Trophy po nezdarech v předchozích letech konečně projít mezi nejlepší čtyřku.

„V minulosti se nám síto čtvrtfinále nedařilo prolomit, teď je to náš hlavní cíl. Nejprve ale samozřejmě musíme do toho čtvrtfinále vůbec postoupit, to je první krok," říká Daniel Beneš, jehož družstvo má ve skupině Ukrajinu, Rumunsko a Lotyšsko.

Český tým na turnaji mistrovství Evropy.
Ragbisté skončili doma poslední, vyhráli Švédové

Právě loňské účastnice nejvyšší evropské skupiny (Grand Prix) Ukrajinky budou vedle Rumunek či Němek favoritkami turnaje. „Na to se těšíme. Jsem rád, že je máme už ve skupině, protože to napoví o možnostech týmu. Myslím, že skupina je pro nás nastavená dobře a ukáže, jak na tom jsme," tvrdí Beneš.

„Je zajímavé pozorovat, jak všechny týmy do ženského ragby v posledních letech šlapou a jak se progresivně a zodpovědně připravují. Platí tady ta fráze, že není lehkých soupeřů. A všichni si pak brousí zuby na semifinále," dodává český kouč.

Roman Veselka v dresu Mariánských Hor.
Ragbista Veselka o ME v Ostravě: Výsledek není dobrý, ale bylo to úžasné

Týmu, který spolu s manažerem reprezentace Michalem Ouředníkem poskládal, však i v této konkurenci plně věří. „Jediné, čeho se bojím, je zdravotní stav hráček, protože sbíráme řadu jednoduchých zranění, která holky vyřazují z plynulosti přípravy. Nezbývá než doufat, že budou v pořádku a optimální formě, což není jednoduché udržet," popisuje Beneš.

Klíčovým bodem přípravy byl turnaj v Amsterdamu, kde Češky s bilancí čtyř vítězství a dvou porážek obsadily 8. místo. „Ukázalo nám to, že pokud máme tým kompletní, jsme konkurenceschopní i evropské špičce. V momentě, kdy však musíme sáhnout do rezerv, máme potíž," uvědomuje si Beneš.

Vzápětí ale dodává, že hráčkám širšího kádru chce dávat příležitost i nadále. „Je to dobré pro jejich rozvoj, Zvlášť u těch, které mají potenciál do budoucna," vysvětlil Beneš s tím, že v Ostravě by měl mít k dispozici jen to nejlepší.

A už se těší na prostředí Městského stadionu. „Snad to holky nebude svazovat. Připravujeme se na to a věřím, že nám to naopak pomůže. Důležité bude se chytnout prvními zápasy a pak nás podpora diváků požene dál," uzavírá Daniel Beneš.

Klimkovický tunel. Ilustrační foto.
Klimkovický dálniční tunel: začalo ostré měření

Nominace a program českého týmu

Složení základních skupin:Skupina A: Finsko, Malta, Maďarsko, Švýcarsko.
Skupina B: Skotsko, Moldavsko, Německo, Izrael.
Skupina C: Česko, Ukrajina, Rumunsko, Lotyšsko.

Nominace: Pavlína Čuprová, Kateřina Vrbacká (obě Vyškov), Klára Hladilová, Sára Exnerová, Věra Samková (všechny Sparta), Daniela Ferugová (Mariánské Hory), Martina Hlaváčová, Šárka Žižková (obě Tatra Smíchov), Lucie Oupicová (Říčany), Lucie Svobodová, Vacková Petra, Kateřina Nováková (všechny Petrovice). Trenér: Daniel Beneš, manažer týmu: Michal Ouředník.

ProgramZačíná v sobotu v 10 hodin zápasem Finsko Malta. Češky do turnaje vstoupí v 11.50 proti Rumunsku, pokračují 14.35 s Ukrajinou a den zakončí v 17.20 proti Lotyšsku. Hraje se 2x7 minut.

Po skončení skupin dojde k vytvoření jedné tabulky, z níž nejlepších osm postupuje do play-off a poslední čtveřice se utká o 9. až 12. místo. Vyřazovací část je na programu v neděli. Čtvrtfinále začíná v 10 hodin.