Příležitost zahrát si v letošním finále extraligy volejbalistky Frýdku-Místku nevyužily. V rozhodujícím pátém semifinále play-off v sobotu v Praze podlehly po pětisetové bitvě Olympu, celou sérii prohrály 2:3 na zápasy, a už ve středu je tak čeká od 17 hodin na domácí palubovce první souboj o 3. příčku s TJ Ostrava.

Sokolky přitom byly velice blízko zisku minimálně stříbrných medailí, ke kterým jim ve druhém domácím zápase chyběly pouhé dva míče. Zkrácený tie-break ale ve čtvrtek prohrály a o postupu se rozhodovalo až v pátém utkání v Praze.

„Série byla krásná, nabídla všechno. Pro ženy je ale pět zápasů až dost," komentoval průběh semifinále Pavel Kožuch, kouč Frýdku-Místku. Po sobotní prohře 2:3 na Olympu byl zklamaný, přesto se nevymlouval, chlapsky pogratuloval soupeři a nezapomněl ani poděkovat.

„Holky sice rozhodující bitvu prohrály, nechaly ale na hřišti maximum," zmínil výkon sokolek ve dvanáct hodin trvající zápasové show, v níž k plnému počtu setů scházel jediný, hrálo se jich totiž 24. „Taky bych nepokračoval, série už mám plné zuby," přiznal s úsměvem od ucha k uchu domácí Stanislav Mitáč, nejšťastnější trenér na kilometr čtvereční.

„Krize přišla ve čtvrtém utkání, ve kterém jsme prohrávali ve Frýdku 0:2 na sety. Holky ale zápas dokázaly nakonec vyhrát. Asi to byl okamžik, který rozhodl," vysvětlil Mitáč.

I do pátého utkání vstoupily v sobotu lépe Pražanky, dařilo se jim na bloku a excelovaly v poli. Pak se ale mince otočila a sokolky po setech 25:17 a 25:22 zvrátily průběh ve svůj prospěch. Jenže…

Domácí celek nadšeným výkonem, kdy dominoval na bloku, servisu i ve hře v poli, dokráčel přece jen do čtvrtého finále v řadě za sebou. „Říká se, že do ženské a do melounu nevidíš. Víc nevím, co na to říci," po utkání pronesl zklamaný trenér hostů. „Naprosto nám odešel servis, nedali jsme jich sedm po sobě," našel příčiny obratu Kožuch.

Série play-off o 3. místo se hraje pouze na dvě vítězství. Po středečním prologu ve Frýdku-Místku bude pokračovat v sobotu 18. dubna v Ostravě, případný rozhodující třetí zápas by byl na programu ve středu 22. dubna pod sítí sokolek, vždy od 17 hodin.

Extraliga volejbalistek pátý zápas semifinále play-off:

PVK Olymp Praha - TJ Sokol Frýdek-Místek 3:2 (20, -17, -22, 17, 11).

Rozhodčí: Krtička a Renčín, čas: 128 min., diváků: 200. Konečný stav série: 3:2.

Olymp: Kurková 3, Hodanová 20, Trnková 11, Nová 9, Mlejnková 21, Mudrová 4, libero Dostálová Šimáňová, Jančaříková 4, Kopecká. Trenér: Mitáč.

Frýdek-Místek: Dudová 3, Melicharová 10, Yordanska 10, Kubová 13, Štrbová 6, V. Závodná 15, libero Kędzia Michalíková 16, I. Vašinová. Trenér: Kožuch.