Bohatý program pak zakončí koncert zpěváka Petra Bendeho. „Poslední velký průvod, pořádaný Moravskoslezskou župou, se konal v roce 1938. Proto do průvodu zveme širokou sportovní veřejnost, protože v mnoha rodinách bychom určitě našli předky z řad sokolů,“ uvedl Vlastimil Bulawa, místostarosta Sokolské župy Moravskoslezské.

Kolik sokolských jednot se sletu v Ostravě zúčastní? Znáte už i předběžný počet účastníků?
Krajského sokolského sletu se zúčastní cvičenci z 35 jednot župy Moravskoslezské, Beskydské a Valašské. V jedenácti hromadných sletových skladbách se předvede necelá tisícovka cvičenců. Sokolové z dalších pětašedesáti jednot přijedou do Ostravy jako diváci a účinkující v dalších doprovodných programech.

Ivan Mládek
Ivan Mládek ozdobí jazzový festival v Ostravě

LogoZdroj: Deník / Martin ŠvecJak dlouho se sokolové na akci připravovali?
V Sokole cvičíme pravidelně už více než 155 let. Autoři skladeb mají za sebou čtyři roky tvrdé práce. Tady bych možná i dovysvětlil to, že cvičitelé jsou ti, kteří nacvičují skladbu v jednotlivých jednotách. Od loňského února se je učili na takzvaných nácvičných srazech nejčastěji v Praze v Tyršově domě. Jinak se v jednotách skladby trénují od září loňského roku. Každá skladba má za sebou několik secviků s dalšími jednotami, se kterými tvoří větší celek.

Kolik skladeb v neděli za Čapkovou sokolovnou diváci uvidí?
V neděli se předvede všech 11 sletových skladeb - Méďové; Noty; Děti, to je věc; V peřině; Cirkus; Siluety; Cesta; Princezna republika; Spolu; Ženobraní; Borci. Všechny skladby jsou velmi pěkné. Za sebe bych jmenoval skladbu Méďové, cvičí ji rodiče s nejmenšími dětmi, mají neobvyklé cvičební náčiní.

Ilustrační foto.
Hudební prázdniny v Ostravě aneb co letos nabídnou ostravské letní festivaly?
Ilustrační foto.
Ostravu v červnu čeká 7 velkých festivalů. Podívejte se, které to jsou!

Jsou akce přístupné i veřejnosti?
Všechny akce jsou otevřené pro veřejnost. Jistě stojí za to přijít se podívat na náměstí, na pódiu budou vystoupení tanečních skupin – disco dance, hip-hop, street dance, taneční formace, estetické gymnastiky, mažoretek Své umění předvedou mladí zápasníci i další ukázky činnosti Sokola. „Ochutnávkou“ krajského sletu budou krátké ukázky ze čtyř skladeb.

KRAJSKÝ SOKOLSKÝ SLET
Sobota 2. června
14.00: Čapkova sokolovna – sokolský průvod na Masarykovo náměstí v Ostravě.
15.30 – 19.00: Masarykovo náměstí – pódiová vystoupení, skupina Sousedi a TheNOW.
19.00: Koncert Petra Bendeho.

Neděle 3. června
14.00 – 17.00: Čapkova sokolovna – přehlídka hromadných sletových skladeb.