Česko patří k evropským squashovým velmocem, v rámci juniorských turnajů se reprezentanti umisťují na předních příčkách. Důkazem je letošní bronzová medaile z mistrovství Evropy týmů do 19 let, kdy v rozhodujícím boji porazili irské squashisty. Vůbec poprvé v historii dokázali vybojovat medaile v týmové soutěži i v turnaji jednotlivců. A kdo je největším tahounem? Viktor Byrtus.

Poráží anglické squashisty, kteří vynikají bojovností a naučenými kombinacemi. Poráží Francouze, kteří disponují až neskutečnou fyzičkou. Jak? „Baví mě, když mohu soupeře ničit tím, že čtu jeho hru. A když ho rozhodím nečekaným úderem,“ prozradil třináctý hráč domácího žebříčku. Sedmnáctiletý squashista vyniká díky své kreativitě.

V očích protivníků je zjevením, jeho údery jsou složitě předvídatelné. „Důležité je soupeře rozhodit. Zahrát něco, na co není připravený. Pak nad tím začne přemýšlet,“ popsal Byrtus. A jaké triky zvládá? „Představte si – míček padá na podlahu, já k němu přiběhnu, hlavou rakety kolem něho dvakrát obtočím a pak zahraju třeba kraťas. Jo, takhle už jsem několikrát udělal bod.“

TALENT. Squashista  Viktor Byrtus z Corkers Ostrava se probojoval až do finále mistrovství Evropy do 19 let v Polsku.Zdroj: Irena Vanišová

Byrtus na vrcholných juniorských akcích, dokázal něco výjimečného – do finále ME do 19 let se totiž ještě žádný Čech nedostal. Srovnání s Janem Koukalem? Byrtus se ho nebojí. „Chtěl bych být lepší než on. Nevím, jestli překonám jeho osmnáct domácích titulů, ale rád bych dosáhl lepšího umístění na světovém žebříčku PSA,“ vysvětlil Byrtus, který začínal se squashem v Třinci. Cíl má tak jasný, musí překonat 39. místo, takové je maximum Jana Koukala. Má šanci?

„Napoví příští rok, kdy budeme hrát mistrovství Evropy juniorů v Praze. Viktor bude pod tlakem. Důležité bude, jak se se vším psychicky vyrovná,“ uvedl Jan Mutina, jenž Byrtuse ke squashi dovedl. „Důležité je pro něj nabrat co nejvíce zkušeností, je totiž velice vnímavý,“ zdůraznil trenér.

Ve finále evropského šampionátu s Francouzem Victorem Crouinem, který je už mezi stovkou nejlepších squashistů, nejprve Byrtus prohrál dva sety a průběh vypadal jednoznačně. „Pak ale pochopil, co je potřeba hrát. Předvedl asi nejlepší sety, co jsem ho viděl hrát, utkání vyrovnal,“ vyprávěl Mutina. V páté sadě ale český squashista padl. „Je potřeba si uvědomit, že Crouin může squashi v budoucnu vládnout, je to skvělý hráč,“ dodal kouč, který občas svému svěřenci poradí nevšední strategii: „Nech se squashem unášet. Hraj tak, aby tě bavil.“ Tak ať Byrtuse squash baví co nejdéle…

JEDEME DÁL. Útočník Baníku Ostrava Tomáš Poznar věří, že větší nasazení a bojovnost mohou tým vyvést ze dna tabulky. „A od toho se pak můžeme odpíchnout k fotbalovosti,“ řekl.
Poznar z Baníku: Doufám, že teď ještě pár týmů přeskočíme
Florbalisté Vítkovic.
Vítkovice budou hrát Superfinále v obou kategoriích