Zastavili strmý pád a navíc ve Staré Bělé zažili báječné jaro. Ještě před pár lety tradiční účastník fotbalové I.A třídy dokončil nižší krajskou soutěž na velmi slušném třetím místě a celou druhou polovinu soutěžního ročníku 2014/2015 dělal všem příznivcům velkou radost.

Starobělský A-tým totiž ve třinácti zápasech jen pětkrát neokusil opojný pocit radosti z vítězství, navíc pouze Hlubina, vítěz soutěže a postupující tým do I.A třídy, jej dokázala porazit.

„Ale ani s Unií jsme prohrát nemuseli, jenže na začátku června jsme soupeři na jeho hřišti při porážce 1:3 dva góly doslova darovali," ohlédl se zpět za uplynulou sezonou Zdeněk Palička, předseda FK Stará Bělá. „Hlubina byla vůbec naším osudovým soupeřem. V prvním sezonním utkání, na konci podzimní části, jsme doma prohráli 0:1 gólem z padesáti metrů," doplnil.

„Ovšem to byl znak celé podzimní části, která byla z naší strany dost chudobná. Zpočátku totiž tým v soutěži nastupoval bez zkušených hráčů a v prvních pěti zápasech vydoloval jen tři body. Pak ale začali pravidelně hrát třeba Lukáš Nenička či Roman Mika, kteří mančaft stmelili. A s příchodem jara se mužstvo probudilo i střelecky. Vždyť v odvetách jsme vstřelili ve třinácti zápasech čtyřicet branek."

Osmnáctibodový rozdíl mezi ziskem v I.B třídě loni a letos je jasným důkazem, že se zřejmě ve Staré Bělé může znovu časem pomýšlet i na boj o vyšší soutěž.

„Už na konci předminulé sezony jsme angažovali k A-týmu mladého trenéra Radima Kováře, který začal systematicky pracovat s hráči, jež znal ze žáků i dorostu. Navíc je cítit, že kluci ho mají rádi a jdou za ním, přestože jim přidal tréninkovou jednotku, takže se na hřišti scházejí mimo víkendový zápas třikrát v týdnu," poznamenal Zdeněk Palička a jako důkaz přidal jednu osobní zkušenost.

„To, že Radim, který se u nás stane jakýmsi šéftrenérem, přinesl do přípravy systém, potvrdili už zmiňovaní Nenička s Míkou, kteří mi nejednou řekli, že trenérovy tréninky mají hlavu a patu, jsou perfektně připravené, každého baví a navíc se na hřišti zbytečně nepromarní ani minuta."

Současný A-tým Staré Bělé má navíc podle předsedy i tolik potřebnou morálku. „Před časem jsme řekli, že do kabiny dáme 15 tisíc korun, když tým uhraje dvacet bodů. A současně jsme jim dali volnost v tom, aby si s tím naložili, jak chtějí. Tenkrát nám trenér řekl, že nebude každému hráči dávat tisícovku, a vzápětí přišli samotní hráči s tím, že tyhle peníze chtějí vložit do vybavení naší posilovny," prozradil Zdeněk Palička.

Fotbalová Stará Bělá má zkrátka zdravý základ. Svou roli v tom hraje i krásné prostředí areálu, jehož dominantou je budova se šatnami a vším dalším potřebným pro řádný chod klubu.

„Momentálně máme zhruba 130 aktivních kluků v mládežnických týmech a do příští sezony hlásíme do soutěží dvě starší přípravky. K tomu máme dva týmy starších žáků a dorost, který se dokázal udržet v krajské soutěži," vypočítal Zdeněk Palička s tím, že i mnozí současní hráči A-týmu mají chuť pracovat v klubu jako trenéři mládeže.

Rozkvět prvního týmu si užívají i diváci, kterých chodí nejen na fotbal ve Staré Bělé stále dost. „Myslím si, že nám nadávat teď moc nemůžou," usmál se předseda Staré Bělé.

„Nejenže si na fotbale v útulném prostředí můžou dát dobrou klobásu nebo třeba bramborové placky, v hospodě se po zápase můžou podívat i na nějaký velký fotbal, ale navíc mnozí oceňují, že přímo na hřišti čepujeme Starobělský ležák za lidových dvacet korun. Od majitele Starobělského minipivovaru dostáváme jako sponzorský příspěvek na každý zápas jeden sud tohoto piva, za což bych mu chtěl poděkovat," doplnil optimisticky naladěný Zdeněk Palička, který doufá, že i další sezona bude minimálně stejně dobrá jako tohle končící jaro.