Poté, co se v létě zavřou brány velkých závodišť, dostihový ruch se přesouvá na ta menší. A právě Světlá Hora patří k oblíbeným destinacím. Svědčí o tom i fakt, že letos se sem sjela prakticky kompletní česká jezdecká špička, včetně známých jmen, jako Josef Váňa mladší, Pavel Kašný, Marek Stromský nebo Josef Sovka, žokejové, které můžete pravidelně vídat třeba i na Velké pardubické.

„Já jezdím do Světlé Hory strašně rád. Je to takové netypické závodiště, v kopci, ostré zatáčky a to se mi líbí," povídal jeden ze špičkových žokejů, Pavel Kašný.

Také mezi trenéry najdeme skutečné osobnosti, jako Radka Holčáka nebo domácího Čestmíra Olehlu, jehož Dostihové centrum je organizátorem světlohorských dostihů. Chybět nesměl ani legendární Josef Váňa starší.

Právě pro svůj „kopcovitý" profil je závodiště ve Světlé Hoře hodně netypické, žádný dostih tak nemá vyloženého favorita, každý kůň může překvapit, a naopak papírový favorit vyhořet. Navíc počasí přispělo k tomu, že dráha byla pro koně i dost tvrdá.

„Je to dáno tím, že nemáme zavlažování. Pršelo naposledy ve čtvrtek. Je pak na každém, jak se s tím popere. Ale neužíval bych slova tvrdá trať, to už je označení pro asfaltovou cestu. Trať byla pevná," povídal jeden z hlavních organizátorů, zkušený trenér Čestmír Olehla.

Právě pevný povrch přispěl i k tomu, že se závodilo rychleji. „Neexistuje sice úplně přímá úměra mezi tvrdostí trati a rychlostí, ale můžu říct, že povrch k rychlým dostihům určitě pomohl," uvedl Olehla, ale hned dodával: „Zase záleží na tom, jak se který kůň na tom povrchu cítí. Třeba náš Cherwick má vyloženě rád měkkou trať, takže tady se trápil. Hlavní je, aby koně neměli z toho pevného povrchu zdravotní problémy."

Že se bude jezdit rychle a vyrovnaně, dokázal už první dostih přes proutěné překážky, který se stal kořistí Lukáše Matuského na koni Stinga. V následujícím dostihu si dojel pro vítězství veterán Pavel Kašný v sedle Nathaniela, za kterým skončil Josef Váňa mladší. Právě dnes už slavný potomek slavného otce ukázal svou třídu v následujících třech dostizích. Ve všech třech se mu soupeři dívali jen na záda. Zvítězil i v hlavním dostihu celého odpoledně, Ceně Rumpold Ostrava.

V nejlépe obsazeném dostihu bylo těžké určitě hlavního favorita, ale Josef Váňa mladší na koni Rabbit Well prokázal vynikající schopnosti. Za ním dojeli Pavel Kašný v sedle Catch Lifa a Jan Odložil na Ter Millovi.

„Kvalita dostihů jde rok od roku nahoru. Stále se zrychluje. To, co tady předváděl mladý Pepík Váňa, by se dalo přirovnat ke špičkovým dostihům v Itálii," říkal Čestmír Olehla a pokračoval: „On si s tím prostě nedělá hlavu, to je jeho pojetí. Samozřejmě pokud jezdí koně čím dál větší rychlostí, je to velký nápor na pořadatele. Dráha musí být naprosto bezpečná, aby nedocházelo ke zraněním koní i jezdců," doplnil.

Jenže jak dovede být štěstěna vrtkaná, se přesvědčil trojnásobný světlohorský vítěz Josef Váňa mladší hned v následujícím, šestém dostihu. Na jedné z překážek se dostal do nezaviněné kolize se soupeřem a následoval nešťastný pád. Zatímco Sertash Ferhanov se okamžitě zvedl na nohy, Váňa zůstal ležet.

„Tady bylo vidět, jak jsou dostihy zrádné. Třikrát vyhrajete, v posledním startu spadnete a je z toho zlomený kotník a tři měsíce jste mimo," komentoval nešťastnou situaci Čestmír Olehla. V dostihu pak zvítězil Lukáš Matuský na Ryanici. Poslední dostih patřil mladým jezdcům. Tam se prosadil domácí kůň Laurian, právě svěřenec Čestmíra Olehly, v sedle s Jakubem Spáčilem.

Světlohorský trenér byl spokojený i s výkony a výsledky svých koní. „Reki běžel úplně poprvé. I když byl poslední, nebylo to vůbec špatné. Je to takový raubíř, který se musí trochu zklidnit, přesně jako maminka Registana," uvedl k dostihu svého nejmladšího svěřence v závodech Olehla.

Další domácí kůň, Celadon, doběhl ve svém dostihu druhý, což Čestmír Olehla považuje za úspěch. „Podal super výkon, i když si myslím, že mohl i vyhrát. Paradoxně mu uškodilo, že dráhu zná. Před jedním skokem všichni koně doslova letěli, on věděl, co ho čeká, tak trochu přibrzdil," podotkl.

Cherwick se představil v hlavním dostihu a skončil pátý. „Ten se závodem protrápil. Už jsem říkal, že nenávidí pevný povrch, doslova miluje měkkou trať," říkal Čestmír Olehla. V posledním dostihu běžel Laurian a zvítězil. „K tomu nemám co dodat, paráda. V pohodě se proběhl a vyhrál," usmál se trenér.

„Myslím, že se Dostihový den hodně povedl. Byly k vidění hodně kvalitní dostihy, kvalitní koně a výborní jezdci. Všichni příznivci si museli přijít na své," usmíval se jeden z nejlepších odborníků na koně v zemi.

Dostihový den láká každoročně obrovské množství diváků, nejinak tomu bylo i letos. Podle odhadů navštívilo Dostihové centrum okolo pěti tisíc lidí. „Zatím ještě nemám přesná čísla od pana starosty, ale počet určitě předčil očekávání. Pomohlo tomu i krásné počasí," měl radost Olehla.

Diváky bavil i doprovodný program na závodišti, dovednosti tažných koní a přišla i dvojnásobná vítězka Velké pardubické Registana, která se pochlubila svým nejmladším potomkem.

K Dostihovému dni patřil i tradiční jarmark, ukázky historického šermu, atrakce pro děti nebo několik živých kapel.

Zkrátka nikdo, kdo v sobotu dorazil do Světlé Hory, se rozhodně nenudil.

Výsledky

Cena společnosti Kareta Krnov (proutěné překážky na 3400 metrů):
1. STINGA - Lukáš Matuský
2. INTIQUILLA - Ondřej Velek
3. SIR BLACK - Michal Mikšovský

Cena obce Světlá Hora (proutěné překážky na 2600 metrů):
1. NATHANIEL - Pavel Kašný
2. RINGMASTER - Josef Váňa ml.
3. SZMYTRY - Jan Odložil

Cena Agrotechnic Moravia (steeplechase na 3400 metrů):
1. EXOTIC VALLEY - Josef Váňa ml.
2. JOVELL - Lukáš Matuský
3. GEMANUS - Jiří Štencel

Cena Landbau Opava (steeplechase cross country na 4100 metrů):
1. ANGE GUARDIAN - Josef Váňa ml.
2. CELADON - Jakub Spáčil
3. FLORIDAS - Marcel Novák

Cena Rumpold Ostrava (steeplechase cross country na 4600 metrů):
1. RABBIT WELL - Josef Váňa ml.
2. CATCH LIFE - Pavel Kašný
3. TER MILL - Jan Odložil

Cena Světlá Hora (steeplechase na 3500 metrů):
1. RYANICA - Lukáš Matuský
2. VALTZ - Jakub Spáčil
3. KINGSTON JAIL - Pavel Kašný

Cena mladých jezdců (rovina na 3300 metrů):
1. LAURIAN - Jakub Spáčil
2. ARDUA - Josef Borč
3. CHRISTOVA - Jindřich Fabris