Závidíte někdy špičkovým tenistkám? Jsou lidé, kteří si říkají, jak krásný život mají tyhle holky s raketou cestují si po světě, sklízejí obdiv davů a inkasují spoustu peněz za pár pinknutí do míčku. Prostě pohoda…

Opravdu?

Fakt je, že tahle představa má k realitě stejně blízko jako Jaromír Jágr k ukončení kariéry. Ne snad, že by dráha profesionálních tenistek byla skoupá na různé výhody. Ty však jsou víc než dost vykoupeny každodenní dřinou, rutinou a v mnoha ohledech i ztrátou soukromí.

Přednášky na tohle téma by mohla dávat Petra Kvitová. Na ní je názorně vidět, jak rychlý je v očích mnoha fanoušků (či spíše „fanoušků") sešup z postu uctívané sportovní modly. Šestadvacetiletá tenistka je už přes pět let v první desítce světového žebříčku, dvakrát vyhrála legendami opředený Wimbledon, měla lví podíl na čtyřech českých triumfech ve Fed Cupu, dalších trofejí má tolik, že by to stačilo na menší muzeum. Přesto se teď na ni valí ze všech stran kritika. Někdy i docela ostrá.

Proč? Tuzemská jednička prožívá asi nejsložitější období kariéry. Výsledkově nezáří (letos má na kontě osm porážek ze čtrnácti zápasů), po letech se rozešla s trenérem Davidem Kotyzou a náhradu zatím nemá. Stačí, aby na svůj Facebook dala fotku, jak v civilu pózuje s cappuccinem nebo drahým autem, a hned si může „vychutnat" smršť závistivých komentářů. „Běž radši pinkat raketou." „Najdi si konečně trenéra a začni makat, ostudo." „Škoda, že se teď raději fotí, než hraje tenis." To je jen malá ochutnávka příspěvků, které spojuje špatně maskovaná závist a chabá čeština.

Ovšem pozor s věcnou kritikou, případně varováním se ozývají i tenisové osobnosti. „Bez trenéra je to na okruhu těžké, obzvlášť pro ženu," upozornil bývalý daviscupový kapitán Vladislav Šavrda. Rozchod s koučem Kotyzou chápe.

„Na rozdíl od mnoha jiných se domnívám, že u Petry k tomu už prostě dojít muselo. A nejspíš tedy mělo. A to nikoli ze striktně výkonnostních důvodů: sedm let spolupráce na plný plyn je podle mne už limitní doba," míní Šavrda.

Otázka je, zda Kvitové současná volnost tenisově neškodí. „Dobrý trenér zná svěřenkyni nejlépe. Měl by přesně vědět, kdy na ni přitlačit, kdy naopak zvolit mírnější přístup. To je jeho práce, podle mého nezastupitelná. Že dokáže být Petra Kvitová bez kouče, to absolutně nechápu a nechci se k tomu ani vyjadřovat," prohlásila například bývalá tenistka Denisa Chládková. Podobně hovoří i další experti.

Pokud jde o Kvitovou, ta se zjevně nenechá do něčeho nutit. Na nedávném prestižním turnaji v Indian Wells konečně výsledkově prorazila, když postoupila do čtvrtfinále. V Miami ovšem následně vyhrála jediný mač.

„Moje hra pořád není skvělá, ale na druhou stranu jsem v Indian Wells odehrála čtyři zápasy, což je výborné. Mám dojem, že mi to určitě může pomoct," uvedla česká hvězda, která zatím trénuje se sparingpartnerem Františkem Čermákem a kondičním koučem Davidem Vydrou. Nového trenéra stále neoznámila. „Pořád o tom přemýšlím. Určitě dám brzy vědět, slibuju," vzkázala jen.

České tenistky hrají o příštím víkendu semifinále Fed Cupu ve Švýcarsku a Kvitová tam bude trochu nezvykle chybět (omluvila se také Lucie Šafářová). Radši se chystá na antukovou sezonu a vyhlíží i další vrcholy roku. Kromě jejího oblíbeného Wimbledonu je to především olympiáda. „Chci zlatou medaili z Ria," odpověděla na internetu na dotaz fanouška.

Vrátí se znovu na tenisový vrchol?