„V Polsku se hraje kvalitnější a tvrdší basketbal, ukázala to i dvě předcházející přípravná utkání s Vratislaví. Takové prověrky se silnými družstvy, která jsou schopna odhalit naše nedostatky, jsme potřebovali,“ pochvaloval si třídenní měření sil v hale Tatran Tibor Jány, trenér ligových žen SBŠ Ostrava.

Na sezonu se začaly připravovat 31. července, ale v kompletní sestavě s mladými reprezentantkami a posilami ze zahraničí je tým od 23. srpna. „Můžu kvitovat, že během turnaje se naše sehranost zlepšovala, a když se nám podařilo skórovat nebo využít dohodnuté věci, byl to takový optimismus i v týmu. Děláme ještě hodně chyb, ale máme čtrnáct dní na to, abychom vše vyladili,“ vysvětlil zkušený slovenský kouč.

V kádru máte i letos tři Američanky. Bude jim opět patřit role tahounek?

V této sezoně to nebude o tom, že všechno uhrají ony a ostatní budou jen křoví. Do hry se víc dostávají juniorky už od nich začínám vyžadovat, aby byly aktivnějšími členkami v útoku i obraně a podílely se na výsledku. Musím říct, že té úlohy se s podporou starších hráček celkem dobře zhostily.

Zapadly tři cizinky do týmu bez problémů?

S rozehrávačkou Taylor Ross a pivotkou Bridget Grace O´Donnell už začínáme na hřišti nacházet společnou řeč. Musíme ale ještě najít cestu, jak ji využít, protože na dvoumetrovou pivotku jsme nebyli zvyklí. Trochu těžší je to s Emily Spector. Hraje na pozici tři, kde se očekává větší jistota střeleckého zakončení. Aklimatizace jí zatím trvá nejdéle, ale myslím, že i ona velmi chce. V minulosti jsme měnili tři nebo čtyři hráčky během sezony a nebylo to kvůli basketbalovému problému, ale lidskému. Letos jsme se snažili dát to do lepší polohy i po té chemické stránce.

Z čeho jste měl v turnaji největší radost?

Naše příprava je společná s juniorkami, protože jsme jeden celek, který hraje juniorskou i ženskou soutěž. Všichni pohromadě jsme od 23. srpna. Zatím je to dost krátká doba, na naše první přípravné zápasy se nedalo moc dívat. V turnaji jsme ale už vedle slabších úseků měli i ty dobré. S Lodží jsme i přes porážku hráli velmi dobře druhý poločas a třetí čtvrtinu až úžasně. Na tom se podílely i juniorky a ukázaly, že proti silnému celku můžeme být i my nebezpeční, důrazní a efektivní.

Fotbalisté Vítkovic. Ilustrační foto.
Fotbalové Vítkovice dál čekají na výhru

Porazili jste Technic Brno, jednoho ze soupeřů v české lize. Bude to pro hráčky psychické povzbuzení do nové sezony?

Určitě, protože to bylo naše první vítězství v přípravě a museli jsme o ně bojovat. Juniorky hrály na Ostrava Cupu zároveň svůj turnaj a pro některé to byl ten den už třetí zápas, zatímco soupeř přijel plný elánu, ale zvládli jsme to.

Do neděle 24. září, kdy zahájíte nový ročník nejvyšší soutěže doma s Hradcem Králové, zbývají dva týdny. Jak bude vypadat další příprava?

Čeká nás ještě dvojzápas se Sosnowiecem, v pátek jedeme do Polska a v neděli by měl soupeř přijet na odvetu k nám. V tréninku máme před sebou dost prostoru, abychom si uvědomili pravidla v naší hře, dostali je do krve, zautomatizovali a pak v lize využili v náš prospěch.

Ostrava Cup Memoriál Jiřího Jurdy ženVýsledky: SBŠ Ostrava Ostrów 42:61, Slovan Bratislava Lodž 56:80, SBŠ Ostrava Technic Brno 59:57, Lodž Ostrów 73:79, Brno Bratislava 53:49, Ostrów Bratislava 70:42, SBŠ Ostrava Lodž 56:68, Lodž Brno 78:61, SBŠ Ostrava Bratislava 69:53, Brno Ostrów 63:101.
Konečné pořadí: 1. Ostrów WKP (Polsko) 8 bodů, 2. Widzew Lodž (Polsko) 7, 3. SBŠ Ostrava 6, 4. MK Technic Brno 5, 5. Slovan Bratislava (Slovensko) 4.

Vítkovice - Sparta
Vítkovice rekordně rozdrtily Spartu! „Super výkon,“ chválil třígólový Květoň