Mohou se pochlubit nejkvalitnějším a zároveň nejpočetnějším obsazením v historii.

Pořadatelé 13. ročníku mezinárodního florbalového turnaje Republic Cup 2013 dokázali do Ostravy přilákat nejen absolutní českou špičku, ale také ostřílené borce z ciziny.

Třídenní klání se odehraje v sedmi halách po celé moravskoslezské metropoli ode dneška do neděle, kdy jsou na programu finálové zápasy.

„Hlavně v mužské kategorii jde o přelomový rok. Lepší obsazení jsme nikdy neměli," říká spokojeně ředitel turnaje Lubomír Šimon. A hlavní důvod? „Premiérově se budou mezi nejlepší dělit peníze. Vítěz u mužů dostane dvacet tisíc korun, poražení finalisté si rozdělí pět tisíc korun. U žen je to pak patnáct a tři tisíce korun. Navíc si všichni automaticky zajistí startovné na příští ročník. A to i oba týmy na třetích místech," podotýká Šimon.

V nejsledovanější mužské kategorii je přihlášeno rekordních 45 výběrů. „Lidem se mimo jiné představí téměř všichni hráči Vítkovic. Ti budou roztroušeni po několika týmech. Nebude to ale jen o nich. Přibližně osm mužstev může pomýšlet na vítězství," hlásí Šimon.

Mezi ně jistě patří Republic Team Finland. „Od těch očekávám, že si tady půjdou pro triumf. Jsou to finští extraligoví hráči, což značí opravdu velkou kvalitu. Jediné, co je může přibrzdit, je to, že turnaj podcení. Soupeři je totiž šetřit určitě nebudou," odhaduje Šimon.

Favoritům by mohla šlapat na paty mimo jiné parta okolo českého reprezentanta a nové posily švédského Jönköpingu, Tomáše Sladkého, který dotáhl v uplynulé sezoně Vítkovice k mistrovskému titulu. A právě s řadou svých, již bývalých spoluhráčů půjde do boje.

„Pro představu těch, kteří florbal až tolik nesledují, bych to řekl následovně: Pokud by Sladkého International Realstick Company hrál českou extraligu, tak by ji vyhrál. To myslím vypovídá o kvalitě tohoto týmu i celého turnaje," usmívá se Lubomír Šimon.

Zamíchat kartami bude chtít jistě také pořádající FBC ČPP Remedicum Ostrava. Ten pošle do hry hned dva týmy. Včetně žen a juniorů je tak do turnaje přihlášeno celkem 66 mužstev. Do akce se zapojí na 1200 hráčů a hráček z Česka i ciziny.

„Finálové zápasy jsou na programu v neděli v hale Sareza (Hrušovská ulice v Ostravě-Přívoze), kam pořadatelé směřují i ty nejatraktivnější zápasy ve skupinách. Boj o prvenství v mužské kategorii startuje ve 14 hodin, junioři začnou v 15.30 a ženy si to rozdají od 17 hodin.

Nepůjde ale jen o stránku herní. „Nebude to jednoduché taky kvůli aktuálnímu počasí. Teploty jsou opravdu vysoké, bude nepříjemné dusno. Proto jsme zajistili do každé ze sedmi hal vyškolené zdravotníky. Nikdo ale snad nezkolabuje," doufá Šimon.

„Pro všechny máme připraveny volné vstupy na koupaliště, dohodli jsme se i s dopravním podnikem. Ten bude hráče zdarma přepravovat. Zajistili jsme taky dvě představení v kině. V anketě si hráči vybrali film Rychle a zběsile 6. Chybět nebude ani party na Stodolní," uzavírá Lubomír Šimon.