„Letos se opravdu máme na co těšit, protože pro hráče je karvinský turnaj i možností, jak nadále bojovat o olympiádu v Tokiu,“ upozorňuje ředitel turnaje Radim Slíva, proč se do Slezska slétají hráči z celého světa.

V hotelech na Karvinsku už se ubytovávají Američané, Australané, Novozélanďané, kteří zde nikdy nebyli, přilétají však i hráči z tradičních badmintonových zemí, tedy z Asie.

„Podobně jako před dvěma lety zde budou k vidění Japonci, Indonésané, Indové, Thajci a podobně. A to nemluvím o evropské škole,“ dodává Slíva k účasti Španělů, Dánů, Němců, Nizozemců, Italů či Skotů, tedy předních evropských zemí.

Karviná se chystá na další velkolepý podnik v badmintonu.Zdroj: Lenka Přečková

„Jen Poláků bude osmadvacet. Mají to k nám nejblíže, navíc jim odpadl jejich vlastní turnaj, a tak chtějí o body do olympijské kvalifikace zabojovat v Karviné,“ přibližuje Slíva.

Protože se na kurtech představí hráči a hráčky z celého světa, diváci budou moci na vlastní oči vidět střet rozmanitých badmintonových stylů, který je k vidění na mistrovství světa či právě olympiádě.

Abdulrahman Taiwo slaví s Ondřejem Lingrem svůj druhý gól v české lize.
Fotbalista Taiwo: Jazyk máte těžký. Umím jen pravá, levá, dozadu

Největší akce v regionu

„Poprvé v historii zde máme hráče z šestačtyřiceti zemí světa. Jde o největší mezinárodní podnik v kraji v jakémkoliv sportu,“ připomíná Radim Slíva unikátnost akce a fakt, že na tři stovky zástupců z tolika zemí letos v regionu nebudou ani v Ostravě.

V roce 2018 pořádali Karvinští turnaj v kategorii International Series s dotací 10 tisíc dolarů. Vyhráli jej Dán Svendsen a Japonka Nakamura, přičemž diváci sledovali v akci evropské hráče i badmintonisty z Asie.

Petr Galuška (vlevo) si vyzkouší druhou polskou ligu.
Galuška si zahraje za Jastrzebie

Totéž si dopřejí i letos, k nim ale přibudou i hráči z Ameriky a Austrálie. V mužském singlu je k dnešnímu dni evidováno osm hráčů z elitní světové stovky, mezi ženami stejný počet. Nejvýše nasazenými hráči jsou kanadský naturalizovaný Číňan Xiaodong Sheng (60. hráč žebříčku) a Američanka Crystal Pan (56.), dvojkami pak Brian Yang (61.) z Kanady a Thet Thar Thuzar (60.) z Myanmaru.

O tom, že turnaj je řádně nabitý, svědčí třeba skutečnost, že vítěz podzimního Czech Open v Brně Jonathan Dolan z Irska musí už do kvalifikace. Málo platné, účastníci mistrovství Evropy, Ameriky či Asie jsou v žebříčku výše.

Z párových disciplín nelze nezmínit indický mužský pár M. R. Arjun a Dhruv Kapila, kteří na nedávném mistrovství Asie družstev sehráli naprosto vyrovnanou partii s mistry světa Mohammadem Ahsanem a Hendrou Setiawanem z Indonésie. Arjun a Kapila padli až 21:23 ve třetím setu!

Mezi ženami budou plnit roli nasazených jedniček rovněž zástupci indické školy – K. Maneesha a Rituparna Panda, 56. pár světa.

Starším ani mladším dorostencům vstup do jara nevyšel.
Oba karvinské dorosty neuspěly s Frýdkem

Silná značka od roku 2015

KaBaL Team organizuje vrcholné badmintonové podniky v Karviné od roku 2015 a hostil už nejrůznější soutěže, od mistrovství republiky přes kvalifikaci na mistrovství Evropy, mezinárodní mistrovství ČR až po světovou sérii International Series.

„Já věřím, že se turnaj bude lidem líbit a že budou pořádně fandit českým hráčům, protože jak Adam Mendrek, tak Milan Ludík mají stále šanci bojovat o olympijské hry. Kvalifikace končí v polovině dubna a nějaké body mohou při dobrém výsledku ještě nastřádat,“ upozorňuje Radim Slíva.

Policie žádá veřejnost o pomoc při pátrání po ozbrojeném muži, který přepadl večerku v Bohumíně.
OBRAZEM: Policie zná pachatele přepadení bohumínské večerky v Tovární ulici

Mezi ženami je ta šance menší, ale třeba ostravská Tereza Švábíková bude mít v Karviné jistě domácí prostředí a diváci ji poženou za kvalitním výsledkem.

Turnaj proběhne ve dnech 12. až 15. března v centru raketových sportů STaRS na zimním stadionu. Probíhat bude na pěti kurtech.

Ve čtvrtek 12. března bude probíhat kvalifikace (od 9 hodin), v pátek 13. března už se soutěž rozběhne úvodními zápasy (rovněž od 9 hodin).

Sobota přinese už čtvrtfinálové a semifinálové duely a v neděli je na programu finálový blok (po oba dny opět od 9 hodin).

Havířovští hokejisté proti Přerovu zabrali.
AZ sbírá důležité body. Zdolal Zubry
Ilustrační foto.
Obavy z koronaviru sílí, hygienici ale mírní paniku. Co máme dělat?