Devět dní plných šachů a matů má před sebou Kulturní dům města Ostravy. Stejně jako v posledních letech se i v roce 2017 zde uskuteční festival Ostravský koník, v rámci něhož proběhne také šachové mistrovství České republiky.

„Myslím, že se máme na co těšit," předpovídal ředitel festivalu Marek Jelínek s tím, že hlavní hvězdou bude po čase i nejlepší český šachista, 24. hráč světa a úřadující mistr Evropy v bleskovém šachu David Navara.

„To je velký tahák pro ostatní šachisty, aby viděli, co předvádí," řekl Jelínek. Chybět nebudou ani někdejší dlouholetá jednička Zbyněk Hráček či Vlastimil Babula a pochopitelně ani obhájci titulů. Mezi ženami to je ještě nedávná reprezentantka Polska Joanna Worek, která však přešla pod české barvy, a mezi muži pak Vojtěch Plát. Mladík se zároveň od pondělí bude moci pyšnit titulem velmistra.

Naopak do Ostravy nepřijede největší vyzyvatel Davida Navary Viktor Láznička a ještě pět dalších velmistrů. „Loni nám největší esa nepřijela kvůli souběžně probíhajícímu mistrovství Evropy. Letos sice není, nicméně Němci si posunuli závěr své Bundesligy, takže nám některá jména chybí," vysvětlil Marek Jelínek.

Těší ho však, že šampionát Ostravě zůstal. „Zdá se, že nám šachový svaz věří, a to i směrem do budoucna, takže bychom ho mohli hostit i v příštích letech. Je to odměna," přiznal Jelínek.

Ostravský koník ale nabídne i další tři turnaje, takzvané Fide Open A, B a C. „V každém z nich bude šedesát až sto hráčů a vítězové získají deset tisíc korun. To je velmi neobvyklé a standardně se to nedělá, ale u nás i šachista, řekněme, okresního přeboru, si může přijít na zajímavé peníze," poznamenal Jelínek.

Tradicí koníka je také v přísálí on-line komentář partií v podání mezinárodního mistra Lukáše Klímy. „Zvlášť pro slabší šachisty je to trénink, aby se snažili vymyslet, co by v dané situaci udělali, a pak to porovnávají s komentářem zkušeného hráče," pochvaloval si Marek Jelínek.

„Celkově se snažíme o pohodovou atmosféru, aby si to účastníci i návštěvníci užili. Máme výstavy, přednášky a je i možnost koupení různých šachových předmětů. Věřím, že stejně jako v minulých letech bude mít 24. ročník Ostravského koníka pozitivní ohlasy," zakončil s přáním Marek Jelínek.