Vítězství z Eugenu sice nezopakoval, přesto znovu skončil mezi trojicí nejlepších. Český oštěpař Vítězslav Veselý obsadil na mítinku Diamantové ligy v Oslu za hod dlouhý 83,55 metru třetí. Z vítězství se radoval Fin Tero Pitkämäki, který hodil 84,18 metru, o pouhý centimetr za ním skončil Keňan Julius Yego.

Veselý, na kterého se už teď těší snad všichni atletičtí příznivci v Ostravě, zaznamenal v norském hlavním městě svůj třetí nejlepší hod sezony. Nejdál prozatím hodil v Šanghaji (83,80 m). „Snažil jsem se, ale nešlo mi to. Bojoval jsem s technikou, ale nevycházela mi, dobrý byl jen jeden hod," řekl po závodu Veselý.

Před Tretrou má naopak už skvělou formu běžec Jakub Holuša, který v Oslu potvrdil, že už ho jen málo dělí od přepisování českých rekordních tabulek. V běhu na 1500 metrů vyhrál v osobním rekordu 3:35,26 min. Halový vicemistr světa z roku 2012 na osmistovce se tak přiblížil českému rekordu Jana Kubisty z roku 1983 na pouhých devětatřicet setin. Druhý v jeho běhu byl Rakušan Andreas Vojta, který byl skoro o vteřinu pomalejší. „Nečekal jsem, že se budu tak dobře cítit po tom pondělním závodu," poznamenal Holuša. „Rychlý čas mě trochu překvapil. Možná jsem mohl zafinišovat i dřív a mohl z toho být rekord. Snad se tímto časem dostanu už někde do hlavního závodu," doplnil.

Na tradičním atletickém místě se dařilo i dalším, už potvrzeným účastníkům letošní Zlaté tretry Ostrava, která se uskuteční už v úterý 17. června. Tyč mužů znovu ovládl Renaud Lavillenie (577 cm), na dvoustovce vyhrála Allyson Felixová z USA (22,73 s) a v běhu na 110 metrů překážek vylepšil Francouz Pascal Martinot-Lagarde letošní světové maximum na 13,12 vteřiny. „Kromě něj se diváci v Ostravě mohou těšit i na současnou dvojku světových tabulek, Jamajčana Hansleho Parchementa, ale hlavně na Dayrona Roblese, jenž před šesti lety právě na Zlaté tretře zaběhl světový rekord (12,87 s), který je stále druhým nejlepším časem v historii krátkého překážkového sprintu," doplnil Alfonz Juck, manažer Zlaté tretry Ostrava.