Týmu trenéra Jiřího Nováka nevyšel už začátek utkání. V úvodní sadě si od bulharských mlátiček v čele s 206 centimetrů vysokým obrem Sokolovem nechali napráskat. Během strašidelných 19 minut získali pouhých 10 bodů, pět z nich po chybách soupeře. Na esa z podání prohráli 1:3, body z bloků 1:7 a útok nebyl žádný.

Čeští volejbalisté porazili v Ostravar Aréně úřadující evropské vicemistry ze Slovinska 3:1.
Podívejte se na senzaci: čeští volejbalisté v Ostravě porazili vicemistry Evropy

„Jo, měli jsme takovou taktiku, uspat je a pak jim dát,“ zasmál se nahrávač Luboš Bartůněk, který přišel na palubovku ve druhém setu. A karta se začala obracet. „S ním se trošku změnil rytmus hry a Bulhaři měli co dělat, aby nás ubránili. Byl to nový impulz, pomohlo to,“ pochválil spoluhráče univerzál Jan Hadrava.

Čeští volejbalisté porazili v pátek v Ostravě úřadující evropské vicemistry ze Slovinska 3:1, ale o den později podlehli Bělorusku 1:3. Ve druhém sobotním zápase se z vítězství 3:0 nad Černou Horou radovali Slovinci.
Čeští volejbalisté v Ostravě neunesli roli favorita. Na ME padli s Běloruskem

„Kubu Janoucha měli načteného, Luboš to oživil, takže to bylo fajn,“ poznamenal trenér Jiří Novák. Dobře rozjetou českou mašinu zabrzdil až v koncovce čtvrtého dějství Skrimov. Třemi esy z podání za sebou srovnal z 20:23 na 23:23. Vedení českému týmu vrátil ještě útok Hadravy, ale soupeř mečbol odvrátil a nakonec set sám zakončil. „Byli jsme blízko, bohužel do toho na konci hodil vidle Skrimov skvělým servisem a zápas pro Bulhjary otočil,“ mrzelo Bartůňka. „Malý bodík je dobrý, ale ten zápas jsme si zasloužili vyhrát,“ smutnil i univerzál Hadrava.

Univerzál Jan Hadrava, nejlepší český volejbalista uplynulé sezony, v Dolních Vítkovicích.
Hvězdy šampionátu v Ostravě: Giannelli, Sokolov a Urnaut, říká univerzál Hadrava

„Asi nás prohraný čtvrtý set poznamenal psychicky, v tie-breaku jsme byli od začátku dole,“ mínil český nahrávač. „Byli jsme blízko, samozřejmě to mrzí, ale na druhou stranu jsme s kvalitním světovým týmem odehráli dobrý zápas, což je povzbutzením,“ upozornil trenér Novák, že po volném dni čeká tým v úterý zápas s Černou Horou, který bude klíčový pro postup ze skupiny.

Mistrovství Evropy volejbalistů

Základní skupina B v Ostravě:

Česko - Bulharsko 2:3 (-10, 23, 18, -24, -11)

Rozhodčí: Porvazník (SR) a Gerothodoros (Řec.). Čas: 130 min. Diváci: 2953.

Česko: Sedláček 7, Janouch, Galabov 14, Zajíček 7, Hadrava 18, Vašina 20, libero Moník - Finger 5, Bartůněk, Licek. Trenér: Novák.

Bulharsko: Gočev 3, Seganov 2, Atanasov 31, Groždanov 9, Sokolov 17, Skrimov 17, libero V. Ivanov - Chavdarov, Asparuhov, Stankov, Černokožev 1, Kolev 5. Trenér: Prandi.

Pondělí v Ostravar Aréně:

15.45: Bulharsko – Itálie

19.00: Slovinsko – Bělorusko