Čeští volejbalisté jsou krok od postupu na mistrovství Evropy 2013. Po vítězství v prvním kvalifikačním turnaji minulý týden ve Vídni vstoupili úspěšně i do domácích odvet. V Ostravě zdolali Rakousko 3:0 a svůj náskok v čele čtyřčlenné skupiny C už zvýšili na šest bodů.

K postupu na šampionát svěřencům nizozemského trenéra Stewarta Bernarda už stačí ze dvou zbývajících zápasů kvalifikace v porubské haly Sarezy získat jeden bod.

Český nástup v duelu s Rakouskem odstartoval přímým bodem z podání smečař Jan Štokr. „Začátky v takových turnajích jsou nejdůležitější a my ho měli dobrý. Na soupeře jsme vletěli, dařilo se nám," usmíval se 206 centimetrů vysoký volejbalista italského Trentina, který kvalifikaci ve Vídni nedohrál kvůli potížím se zády. I když ho dál trápí, v pátek nastoupil.

„Trošku mě to ještě bolí, ale moc jsem tenhle zápas chtěl hrát. Je to, jako když hrajete se zataženou ruční brzdou," přiznal Štokr po zápase, v němž Rakušanům ve třech setech nasázel pět es. „Bylo dobře, že mi Ondra Boula hodně nahrával, což mi dost pomohlo, abych byl rozehřátý a pořád v rytmu. Za některé balony bych si ale nafackoval, daly se zahrát lépe," kriticky hodnotil 29letý smečař svůj výkon i přesto, že celkem na konto přispěl sedmnácti body, což bylo nejvíc z českého týmu.

Vyrovnaný průběh mělo jen druhé dějství. „Trochu jsme polevili, nepodařily se nám některé akce a to nás možná trošku rozhodilo z koncentrace," vrátil se Štokr k jeho průběhu. V dramatickém závěru Češi proměnili až čtvrtý setbol za stavu 27:26. Tím ale překonali chvilkovou krizi a třetí sadu zase ovládli.

V sobotu je od 18 hodin čekají Makedonci, v neděli ve stejnou dobu Chorvaté. „Musíme vyhrát všechny zápasy i kvůli divákům. Kdy se nám zase poštěstí hrát na domácí půdě? Přišlo jich hodně, byla to paráda. Na zimním stadionu nám s nimi bylo trošku teplo," smál se po zápase nejvyšší muž české reprezentace. „Fanoušci byli fakt super a dost nám pomohli," pochválil Štokr ostravské publikum.

KVALIFIKACE O ME 2013

Skupina C

Česká republika – Rakousko 3:0 (19, 26, 18)

Rozhodčí: Seifried (SR), Groenewegen (Niz.). Čas: 83 min. Diváci: 1700

Sestava a body ČR: Holubec 9, Boula 3, Štokr 17, Král 6, Konečný 8, Hudeček 10, libero Kryštof – Linz, Správka, Hýský, Janouch. Trenér: Bernard

Další zápas: Makedonie – Chorvatsko 3:1 (-20, 18, 18, 19)