Klasický volejbal spolu v extralize nikdy nehrály, ale na písku letos bývalá reprezentační blokařka Martina Jakubšová a nahrávačka Kateřina Valková tvoří tým. Do sezony nová dvojice plážových volejbalistek vstoupila na začátku června vítězstvím v turnaji Českého poháru v Brně. „Zadařilo se nám, i když jsme předtím spolu trénovaly jen týden," smála se Kateřina Valková.

Proč došlo ke změně? Diana Žolnerčíková, nastupující na pláži s Jakubšovou, musela na jaře na operaci ramene. „Marťa neměla s kým hrát a já také ne, moje bývalá parťačka Nkča (Nicole Dostálová) se dala dohromady s Marťou Bonnerovou. Znaly jsme se z beache, tak jsme se domluvily, že budeme spolu, než se Diana uzdraví," vysvětlila Valková.

Také ona měla letos problémy s rukou, které ji vyřadily z širšího českého výběru v šestkách. „Napřed se zdálo, že je to tenisový loket, pak únavová zlomenina. Až na kontrolním rentgenu zjistili, že tam mám starší odlomek od kosti," připomenula nahrávačka v dětství naštípnutý loket.

„Možná to bylo z přetížení, nebo jsem se mohla do ruky bouchnout. Hrozně to bolelo, ale na operaci jsem nakonec nemusela. Tři týdny jsem nic nedělala a klid pomohl. Na písku už jsem čtyři týdny a můžu pinkat i prsty, což v květnu nešlo," prozradila Valková.

Nový pár spojuje Ostrava osmadvacetiletá blokařka Jakubšová se v ní narodila a pod vysokou sítí v hale působila do svých osmnácti, pak oblékala dres Olympu Praha, německého Sinsheimu a Frýdku-Místku. O osm let mladší nahrávačka Valková na sever Moravy přišla v roce 2013 z Plzně a od té doby hájí barvy TJ Ostrava, s níž letos v extralize vybojovala bronz. Na písku se ale spolu připravují v Praze s trenérem a bývalým reprezentantem Michalem Bízou. „Je to fajn, častěji se dostanu domů, někdy i odpoledne v týdnu, protože o víkendech hrajeme," pochvaluje si podmínky Valková.

Program mají pořádně nabitý. Minulý týden startovaly na turnaji Světového okruhu v chorvatské Poreči, kde v 1. kole kvalifikace podlehly Španělkám Lobatové se Soriaovou 0:2 (-18, -12). „Byla to pro mě velká zkušenost a první setkání s větrem. Hrálo se u moře, kde hodně foukalo, a asi na mně zapůsobila i nervozita z mého prvního okruhu, je to úplně jiný turnaj," přiznala nahrávačka.

Od Jadranu se pár hned přesunul do Prahy, kde na mistrovství střední Evropy (MEVZA) na Strahově skončil devátý. Pak zamířil do Opavy a v turnaji Českého poháru včera obsadil 2. místo.

Už za týden čeká Valkovou další velká akce akademické mistrovství světa v Estonsku. Studentka psychologie na Ostravské univerzitě bude reprezentovat Česko s Nicole Dostálovou. „Marťa tam už nemůže, ale je výhoda, že s Nikčou jsme spolu dřív hrály. Známe se a víme, co od sebe máme na hřišti čekat. Navíc do 11. července, kdy odlétáme, pár tréninků stihneme," věří nahrávačka, že souhra bude v pohodě.

Beach v Opavě

Turnaj Českého poháru žen čtvrtfinále: Valková, Jakubšová - Knoblochová, Kolouchová 2:0 (15, 13), Nakládalová, Bonnerová - B. Adamčíková, K. Adamčíková 2:0 (1, 1), Bláhová, Komárková - V. Šťastná, Š. Šťastná 2:0 (12, 17), A. Dostálová, Třešňáková - Kulhánková, Muzikářová 2:0 (15, 16). semifinále: Nakládalová, Bonnerová - Bláhová, Komárková 2:0 (17, 14), Valková, Jakubšová - A. Dostálová, Třešňáková 2:0 (8, 11). o 3. místo: Bláhová, Komárková - A. Dostálová, Třešňáková 2:0 (18, 9). finále: Nakládalová, Bonnerová Valková, Jakubšová 2:0 (16, 15).