„Čeká velmi těžká skupina, určitě nejsme v roli favoritů. Do žádného utkání ale nepůjdeme se sklopenými hlavami, je to turnaj a vždy se začíná hrát od nuly, výsledek není předem dán,“ řekl pro web svazu český kouč Zdeněk Pommer s tím, že jeho svěřenkyně se sehrály proti zahraničním soupeřům v seriálu World Grand Prix, v němž obsadily 4. místo.

„Na mistrovství světa příští rok v Japonsku jsme sice nepostoupili, ale jsem přesvědčen, že teď se nám tyto herní zkušenosti podaří zúročit,“ dodal Pommer.

Další základní skupiny ME se hrají v ázerbájdžánském Baku (A: Polsko, Německo, Maďarsko, Ázerbájdžán, C: Ukrajina, Rusko, Bulharsko, Turecko) a gruzínském Tbilisi (B: Itálie, Gruzie, Bělorusko, Chorvatsko). Z každé postoupí do play-off tři týmy.

„Ve skupině narazíme na Belgičanky, se kterými jsme odehráli vyrovnaný zápas v baráži o mistrovství světa. O naší prohře rozhodl až pátý set a to bychom jim teď chtěli oplatit. Budeme se snažit zopakovat kvalitní hru a uvidíme, zda to bude stačit na vítězství nejen v tomto utkání,“ uvedl Pommer.

Páteční zápas se Srbskem i sobotní s Belgií vysílá od 14.50 hodin v přímém přesnosu ČT2 a nedělní s Nizozemskem od 18 hodin ČT sport.

Nominace ČR - nahrávačky: Kateřina Valková (TJ Ostrava), Pavla Vincourová (Lodž/Pol.), smečařky: Helena Havelková (Monza/It.), Petra Kojdová (Nancy/Fr.), Petra Mlejnková (Stuttgart/Něm.), Andrea Kossányiová (Prostějov), univerzálky: Aneta Kocmanová Havlíčková (bez klubu), Marie Toufarová (Chamalieres/Fr.), blokařky: Kateřina Kohoutová (D. Liberec), Iva Nachmilnerová (TJ Ostrava), Barbora Purchartová (Dabrowa Górnica/Pol.), Veronika Strušková (Olomouc), libera: Veronika Dostálová (D. Liberec), Nikola Vaňková (KP Brno)