Ani město Karviná rovněž nemá víceúčelovou sportovní halu, která by splňovala podmínky k hraní mezinárodních zápasů. Fandům asi nezbude nic jiného, než cestovat za svým mužstvem během Champions League do Ostravy. S těmito prognózami se vrátila karvinská výprava koncem minulého týdne z Vídně, kde proběhlo losování nového ročníku Ligy mistrů.

Evropská házenkářská federace pojala losovací aktiv jako velkolepou show, na pátečním galavečeru nechyběla snad žádná celebrita házenkářského dění v Evropě a celý program trval více než pět hodin. „Sami pociťujeme, že nastává doba, kdy se házená ubírá úplně jiným směrem, než tomu bylo doposud a musíme si ve spolupráci s našimi partnery stanovit nové priority. Buď nám ujede vlak a náš klub se zařadí do kategorie evropského regionálního průměru nebo ještě dva roky vydržíme a budeme se snažit, aby nám západní Evropa neutekla ještě víc. V tom případě bychom se mohli začlenit do skupiny vyspělých evropských klubů s významnou působností. Teď je to tak na hraně, ale myslím, že se pomalu přibližuje doba, kdy i účast v základní skupině Ligy mistrů bude finančně rentabilní,“ míní manžer karvinského klubu Miroslav Pelech.

Tím jak se házená v evropském balení dere mílovými kroky kupředu, zpřísňuje EHF podmínky k účasti ve své nejprestižnější soutěži - Lize mistrů. „Docela na nás zatlačili ohledně položení nové palubovky a možnosti hrát v naší hale. Federace má představu, že se zápasy takového významného formátu mohou hrát jen ve sportovních arénách s velkou diváckou kapacitou a to pro nás může znamenat vážný problém,“ varuje manažer Baníku. Současná karvinská hala totiž podle EHF absolutně neodpovídá požadavkům moderní doby.

„Nároky na kluby ohledně pořádání takovýchto utkání se stupňují, a to pro nás znamená jediné – hledat možnosti, jak tyto problémy řešit. V blízkém okolí, konkrétně v Ostravě, jsou dvě arény, které všechny požadavky splňují. Je otázkou, zdali někdy podobná hala bude stát v Karviné,“ poznamenává Pelech. Baník se tak bude snažit vyvolat jednání s karvinskou radnicí o možnosti výstavby nové víceúčelové haly ve městě. Ostatně projekt takového stánku, jenž by splňoval nejpřísnější kritéria Evropské házenkářské federace (ale nejen jí), je v hlavách různých funkcionářů z jiných sportovních odvětví už delší dobu. A je fakt, že sportovní veřejnost v Karviné by podobnou halu bezesporu uvítala. Spousta menších oddílů totiž většinou jen pendluje po tělocvičnách základních škol v Karviné a svůj vlastní domovský stánek nemají.

„To je určitě pravda, ovšem vybudování podobné arény v Karviné momentálně nehrozí. Ani nevím, jestli z mé pozice jsem kompetentní se k této problematice vyjádřit, ale fakt je ten, že výstavba takových zařízení, to je především mnohamilionová investice, kterou si město asi těžko může dovolit vzít na triko. Musel by mu pomoci kraj, nebo by musely získat peníze z různých fondů Evropské unie. A navíc má Karviná momentálně úplně jiné priority než stavět sportovní halu. Bohužel,“ omluvil se házenkářům Roman Hamrus, předseda sportovní komise města Karviné.

Koneckonců, z hlediska významu pro příslušné sportovní odvětví srovnatelný Nymburk, jenž zase hraje basketbalové poháry, bude muset jezdit ke svým utkáním v pohárech do Prahy nebo do Pardubic, protože i jeho hala nesplňuje požadavky Evropské basketbalové unie. „Ale třeba když jsme byli s týmem v Jindřichově Hradci, který má podstatně méně obyvatel než Karviná, tak jsme jen zírali na místní sportovní arénu, která přesně taková přísná kritéria splňovala. Podle mě stála desítky milionů korun, ale funkcionáři klubu ani nevěděli, jestli platí v hale pronájem svých družstev nebo to mají zadarmo. V tomto kraji evidentně problémy s penězi nemají,“ dodal Hamrus, jenž působí zároveň jako předseda basketbalového Sokola Karviná.

Nakonec prozradil, že na jednání karvinského městského zastupitelstva se před zhruba dvěma roky projednával návrh na výstavbu multifunkční arény v areálu Kauflandu. Takový stánek by měl sloužit ale i pro pořádání různých konferencí a kulturním účelům, ne jen vyloženě sportu. „Ale to se zatím pohybuje v teoretické rovině. Studie a plány existují, ty jsem dokonce viděl, ale k výstavbě podle mě v dohledné době nedojde. Házenkáři tak nejspíše budou muset opravdu jezdit do Ostravy,“ zakončil Hamrus.