Jednou to přijít muselo. „Myslím, že jsme se s Boltovou neúčastí vyrovnali se ctí. Podařilo se nám přivést špičky prakticky v každé disciplíně,“ řekl Deníku manažer mítinku Alfonz Juck. „Máme naštěstí i domácí kvalitu, to dává předpoklady k pokračování na nejvyšší úrovni. Období po Boltovi se neobáváme,“ dodal.

Každý se těší na stovku, i když Usain Bolt kariéru už uzavřel. Naopak na startu bude jeho rival Justin Gatlin. Právě šestatřicetiletý Američan loni Bolta porazil na mistrovství světa v Londýně při jeho rozlučce. Velké věci může předvést i „britský Bolt“ Prescod. Měla by padnout hranice deseti vteřin.

Kladivářky sní o osmdesátce, představí se i diskařská elitaStálice na Zlaté tretře Ostrava, polská kladivářka Anita Wlodarczyková, bude mít už dnes, v úterý 12. června, v kruhu velkou soupeřku.
Do cesty se jí odpoledne postaví momentální vládkyně světových tabulek Gwen Berryová z USA. Ta se ostravskému publiku představí naopak vůbec poprvé. Soutěž kladivářek začíná v 17 hodin.
Anita Wlodarczyková, úřadující mistryně světa, bude na Zlaté tretře závodit pojedenácté. „Jsem tu už jako doma, mám to tady i kvůli atmosféře moc ráda,“ uvedla držitelka nejdelšího výkonu na ostravském mítinku (79,72 metru z roku 2017). „Mým cílem je tady překonat osmdesát metrů, už loni jsem tomu byla blízko,“ řekla už v neděli před prvním tréninkem.
Podobně smýšlí i její velká letošní soupeřka Gwen Berryová. „Mám pocit, že v mých silách je hodit osmdesát metrů, ale pořád se ještě musím učit,“ zdůraznila vedoucí žena letošních světových tabulek. Gwen Berryová hodila v Chorzowě 77,78 metru, když o dva metry porazila Wlodarczykovou.
Po závodě kladivářek se uskuteční duel diskařů, dnes od 18.30 hodin se u městského stadionu ukážou i dva nejlepší muži světových tabulek Fedrick Dacres z Jamajky a Litevec Andrius Gudzius. V Ostravě se navíc naposledy představí legendární Němec Robert Harting.

Zlatá tretra Ostrava 2018. Hammer throw, kladivo ženy, Anita Wlodarczyk
Na úvod Tretry se radovala Wlodarczyková a po ní i Gudzius

VÝŠKAŘSKÁ LAHŮDKA

„Gatlina sledují média po celém světě. Sbírá dobré výsledky a určitě bude připraven zaběhnout čas začínající devítkou. Černým koněm je mladík Reece Prescod, v Eugenu zaběhl větrný čas 9,88. Je to muž budoucnosti, na němž chceme naši stovku stavět,“ zdůraznil Juck.

Příprava hřišť v Dolní Oblasti Vítkovice na FIVB Beach Volleyball World Tour - Ostrava Beach Open 2018, 11. června 2018.
V Dolních Vítkovicích jsou tuny písku. Bude se hrát světový beach

Na vítkovickém stadionu se představí plejáda atletických hvězd. Hned v úvodu to bude americký tyčkař Sam Kendricks. „Je na vítězné vlně a bylo by skvělé, kdyby se mu podařilo překonat rekord mítinku, který výkonem 592 centimetrů drží Francouz Lavillenie,“ přál si manažer.

„Výška nabídne souboj Katařana Baršima s Ukrajincem Bondarenkem. Lepší borci na světě momentálně nejsou. S oběma jsem mluvil a sní o 240 centimetrech,“ prozradil Juck.

OŠTĚPAŘI PROTI SVĚTU

V 19 hodin se dostanou ke slovu domácí oštěpaři. Češi vyzvou výběr světa. „Těší mě, že oštěp bude tradičně jedním z vrcholů mítinku, navíc zase půjde o týmové měření sil,“ uvedl Jan Železný, ředitel Zlaté tretry, trenér a oštěpařský světový rekordman.

Nikola Ogrodníková
Oštěpařka Ogrodníková se neztratila na Diamantové lize

Českou sestavu oproti loňsku, kdy byl jejich soupeřem německý výběr, měnit nebude. Představí se kvartet Jakub Vadlejch, Petr Frydrych, Vítězslav Veselý a Jaroslav Jílek. Proti nim se postaví Němec Thomas Röhler, Keňan Julius Yego a nově Moldavan Andrian Mardare, který nahradí Němce Johannese Vettera. Ten nakonec kvůli zranění nohy do Ostravy nedorazí. Stejně tak bude chybět Ind Neeraj Chopra. Jeho náhradník ještě není znám. Podle informací Deníku by jím měl být Lotyš Rolands Štrobinders.

„Závod družstev je vynikající nápad, i když jsme loni prohráli. Sám jsem byl spokojený, protože jsem šel čtyřikrát přes pětaosmdesát metrů a celý závod si užil,“ vzpomněl na loňské klání Jakub Vadlejch, pozdější vicemistr světa z Londýna.

PŘEKONÁ KRATOCHVÍLOVOU?

„Kuba (Vadlejch) před týdnem na Julisce přehodil 89 metrů. Za sebou má výbornou přípravu, zlepšil se po všech měřitelných stránkách. Věřím, že by si mohl vylepšit osobní rekord z loňska 89,73,“ dodal trenér Železný.

Největší ženská hvězda mítinku, nizozemská sprinterka Dafne Schippersová, půjde do akce v závěru programu. O vítězství na dvoustovce bude muset bojovat a přitom se pokusí atakovat 37 let starý ostravský rekord (22,07) Jarmily Kratochvílové.

Zdroj: Youtube
Marek Jankulovski.
„Rozhodlo srdce,“ řekl nový sportovní ředitel Baníku Marek Jankulovski
Světový festival minipingpongu v sobotu 9. června hostila porubská RT Torax Aréna.
Světový festival minipingpongu v Ostravě: I slabší hráč může zaskočit favorita