Krok správným směrem. Tak se dá zatím hodnotit zavedení nových pravidelných linek z mošnovského letiště, které před pár týdny rozjel dopravce SmartWings. Vedení letiště se tak konečně podařilo přitáhnout nízkonákladovou leteckou společnost, které se jinak Ostravě vyhýbaly a kotvily raději v Katovicích nebo Brně.

„SmartWings nyní létají dvakrát týdně (ve čtvrtek a v neděli – pozn. redakce) na pařížské Letiště Charlese de Gaulla. Tato pravidelná linka je provozována domácím dopravcem v nízkonákladovém režimu, avšak bez omezení komfortu pro pasažéry. Cena letenky se pohybuje kolem 3600 korun za zpáteční let," uvedl Robert Hruška, obchodní ředitel Letiště Leoše Janáčka Ostrava.

To, že linka létá na centrální pařížské letiště, je jednou z jejích největších výhod oproti konkurenci. Cestujícím tak totiž odpadá další složité přemisťování do centra Paříže a samozřejmě v neposlední řadě mají možnost využít návazné letecké linky, kterých toto francouzské letiště nabízí velké množství.

Společnost SmartWings je s jejím zaváděním spokojena a dokonce připravuje posílení spojů. „Zvažujeme u linky Ostrava – Paříž navýšení na tři frekvence týdně, aby obchodní cestující měli více alternativ pro své cesty. Třetí spoj by nejspíš létal v úterky, zatím je to ale ještě ve stadiu úvah a propočtů," prozradila Deníku mluvčí SmartWings Vlaďka Dufková.

Úspěšné jsou podle jejích dalších slov i další pravidelné linky, které přepravují cestující z Mošnova například do přímořských letovisek na řeckých ostrovech, na Mallorcu či do turecké Antalye. „Linkám do přímořských destinací se daří výborně, jejich obsazení je kolem devadesáti procent," vypočítala Dufková.

Závěrem ještě nastínila plány SmartWings na zavádění dalších nových pravidelných spojů pendlujících mezi ostravským letištěm a některou z evropských metropolí. „Ano, několik dalších variant je v úvahách i pro zimní období. Zatím je ale nechceme upřesňovat. Jakmile bude rozhodnuto, tak to oznámíme," dodala Vlaďka Dufková.

Kdo letí do Paříže, parkuje za stovku

Letiště v Mošnově nabízí speciální cenu za parkování pro cestující na letech Ostrava – Paříž. „Parkovné je sto korun, a to i pro víkendový nebo delší pobyt, stačí se jen prokázat palubní vstupenkou z tohoto letu," řekla mluvčí letiště Michaela Kubešová.

Pokud by cestující chtěli využít pro příjezd na letiště hromadnou dopravu, autobusová linka číslo 333, která jezdí na trase mezi Ostravou a letištěm, má jízdní řád upraven tak, aby spoje navazovaly na odlet i přílet linky ve všední dny i o víkendu.