„Meziměsíční přírůstek čini1 425 uchazečů, meziročně celkový počet nezaměstnaných vzrostl o 3089," upřesnila Yvona Jungová, ředitelka ostravského úřadu práce, s tím, že oproti prosinci se v lednu zdvojnásobil počet lidí, kteří se přišli na úřad práce přihlásit.

Lednová míra nezaměstnanosti se v porovnání s tou prosincovou zvedla o 0,7 procenta, na konci měsíce tak dosáhla na 10,4 procenta. „U mužů, oproti minulému měsíci, podíl nezaměstnaných osob vzrostl o 1,1 procentního bodu na 11,3 procenta; u žen stoupl o 0,4 procentního bodu a v závěru ledna tak činil 9,5 procenta," vyčíslila Jungová.

Počet volných pracovních míst je v databázi ostravského úřadu práce dlouhodobě nízký. Během ledna ubylo dalších třináct volných míst. „Jejich počet pozvolna klesá již třetí měsíc. Uchazeči a zájemci o zaměstnání jich měli tedy v závěru ledna k dispozici celkem jen 1687, což je nejméně od března 2012," upozornila ředitelka úřadu práce. Na jedno volné pracovní místo připadlo 14 lidí. „To je o 0,9 více než v předchozím měsíci a o 1,5 více než před rokem," uvedla Yvona Jungová.