„Když jsem na šachtu nastupoval před více než půl stoletím, hodně se pila černá káva. Nebyla to pravá káva, ale taková ta náhrada, cikorka. Chlapi si také nosili z domu čaj. Potom přišlo období, kdy nám na šachtě dávali kalinku, to byla taková šťáva s ovocnou příchutí, někdy chutnala lépe, jindy to nešlo pít," vzpomíná letos dvaasedmdesátiletý pan Karel, bývalý havíř z dnes už uzavřené šachty v Horní Suché. Jak dále vysvětluje, havíři z rubání měli v určitém období možnost doplňovat tekutiny také sedmistupňovým pivem. „Pak přišlo období, kdy se dělaly takové pokusy s mlékem. To se pilo ale až po vyfárání na povrch," vysvětluje dále hornický důchodce.

Pivo mělo něco do sebe

Bezmála tři desítky let pracoval na vysokých pecích v tehdejších Vítkovických železárnách Klementa Gottwalda Ladislav Kročil. Sám nejvíce doplňoval vypocené tekutiny minerálkami a nízkostupňovým pivem.

„Ze začátku to bylo sedmistupňové pivo, pak i osmistupňové. Pivo se dokonce dalo v určitém období nakupovat nejen ve flaškách, ale dokonce se i čepovalo v kantýnách. Někteří chlapi vypili dvě tři za šichtu, pamatuji ale i případy, kdy někdo zvládl těch piv i deset. Ale je pravda, že to bylo v těch nejnáročnějších provozech, kdy člověk hodně i vypotil. Chlapi v plném zatížení vypotili někdy i pět až šest litrů tekutin, průměr se udával mezi čtyřmi až šesti litry," pokračuje Ladislav Kročil.

Pivo pomáhalo dobrému trávení

Pivo, jak to bylo aspoň v jeho případě, pomáhalo dobrému trávení. „Nějaká ta chmelovina byla i v nízkostupňovém pivu, tak to efekt mělo. Když člověk vypil třeba pět šest minerálek, tak u někoho, kdo trpěl na žaludek, to moc vhodné nebylo," vypravuje muž, který ve vítkovických vysokých pecích pracoval bezmála třicet let.

Když vzpomíná, vybavuje se mu i název svahuna.

„To byl takový žlutozelený nealkoholický nápoj, který se čepoval přes chladicí zařízení. Ten neobvyklý název vznikl zkratkou příjmení tehdejšího šéfa vysokých pecí ve Vítkovicích, který se jmenoval Svárovský, a slov hutnický nápoj. Moc dlouho jsme ale ten ,zázračný' nápoj nepili, moc se totiž neosvědčil," dodává s úsměvem Ladislav Kročil.

Začátkem osmdesátých let minulého století se podle něj v rámci boje proti alkoholismu postupně vytrácelo ze závodních kantýn pivo. Nejdříve to čepované a později i lahvové. „Pak se nějaké roky fasovalo nealkoholické pivo, na vysoké peci dostávali chlapi také vincentku. Mléko dostávali hutníci, kteří pracovali v rudném mostě prý mělo stahovat prach z pajšlu," vysvětluje bývalý hutník.

Ilustrační foto

Co se v těžkých provozech pije dnes?

V šachtách OKD si v současnosti podle mluvčího firmy Vladislava Sobola před směnou mohou horníci nabrat kterýkoliv z připravených ochranných nápojů, jež slouží k zabezpečení pitného režimu i ochraně zdraví před teplem. „V nabídce jsou sirupy, voda a čaj. Horníci, kteří pracují na pracovištích s náročnějšími mikroklimatickými podmínkami, dostávají navíc iontové nápoje v šesti příchutích, ze kterých si mohou vybrat," odpověděl Vladislav Sobol.

V ostravském ArcelorMittalu zatím dostávají hutníci slazené i neslazené minerálky. „Protože odebíráme minerálky pouze jemně a středně mineralizované a kvůli ochraně životního prostředí, jen ve skle, je výběr omezený. Nabízíme dvě značky, jednu pro běžné pracovníky, druhou, se zvýšeným obsahem vitaminu C, pak dostávají zaměstnanci na pracovištích se zvýšeným zdravotním rizikem. V zimních měsících mají dále zaměstnanci nárok na teplý nápoj," vysvětlila mluvčí kunčické huti Barbora Černá Dvořáková.

Doplnila také, že pro vytipované provozy prvovýroby, například vysoké pece, zůstává v nabídce i nealkoholické pivo. „Množství ochranných nápojů na osobu se řídí teplotou na pracovišti i venkovní teplotou: na pracovištích s nejvyšším teplotním zatížením má zaměstnanec nárok až na 3,1 litru tekutin za směnu," upřesnila dále mluvčí.

Novinka? Sypaný nápoj

Omezený sortiment nabídky vyhovujících minerálek ve skle, požadavek zaměstnanců na změnu, nové trendy ve vývoji ochrany zdraví zaměstnanců. To vše jsou podle Barbory Černé Dvořákové důvody, proč v kunčické huti od května nahradí minerálky sypané nápoje.

„Ty obsahují patentovaný preparát na ochranu imunity organismu, plusem je i ekologické hledisko. Zaměstnanci, kteří jsou vystaveni trvalému riziku tepelné zátěže, například v provozech vysokých pecí, koksovně či aglomeraci, dostanou dvakrát ročně takzvanou zdravou láhev. Ta má neomezenou životnost, je zdravotně nezávadná, použitelná při teplotách od minus 20 do 60 stupňů a je plně recyklovatelná," vysvětlila mluvčí s tím, že zaměstnanci měli možnost ochutnat různé příchutě sypaných nápojů a reakce byly pozitivní. Na výběr budou mít šest příchutí plus další čtyři příchutě bez cukru.

Nový nápoj bude k dostání v kantýnách. Ochranný nápoj bude možné doplnit vodou ze sodobarů nebo běžnou pitnou vodou.