VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Některé pálenice již zahájily sezónu

NOVOJIČÍNSKO - Letošní mírná zima i letní vysoké venkovní teploty pomohly k rychlejšímu dozrávání ovoce. A tak spousta lidí zamířila do pálenic o něco dříve, než v loňském roce. Již od 2. července nezahálí třísetlitrový destilační kotel v Pěstitelské pálenici ve Studénce.

27.7.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Petra Dorazilová

„Lidé nosí třešně, ostatní ovoce přijde na řadu později,“ uvedla Věra Böhmová. Více než 14 dní dochází do pěstitelské pálenice společnosti MASSA v Tiché desítky zájemců. „Zatím se nám hlásila odhadem asi stovka lidí. Pálíme třešně a máme k dispozici dva třísetlitrové kotle,“ doplnil Pavel Majerek z tichavské pálenice.

Jiné palírny na Novojičínsku na své první zákazníky čekají. „Lidé se nám již nyní ozývají s pálením třešní, my však máme oficiální termín po povolení celní správy stanoven na osmý srpen,“ vysvětlil Miroslav Kelnar z Pěstitelské pálenice Starý Jičín, která k výrobě destilátů používá dva destilační kotle s obsahem 200 a 250 litrů.

První zájemci se ozývají také Pálenici Příbor – Točna. „Zatím nepálíme nic většího, jen malé množství pod dvě stě litrů a máme kotel na tři sta litrů. Telefonovalo asi jen pět lidí, kteří mají třešně. Ta pravá sezóna pálení začne tak od poloviny srpna. Zaslechl jsem, že na jižní Moravě na Hané pálí o něco dříve. Nemyslím si však, že je to to pravé období,“ sdělil Vítězslav Kotala z příborské pálenice.

Dva destilační kotle na 300 a 600 litrů zatím zahálí i v Pálenici – Tomáš Koláček Odry. „První zájemci se sice hlásí, ale ještě ovoce peckoviny nepálíme,“ potvrdil Karel Rýpar z oderské pálenice.

Pěstitelská pálenice provozovny Fleret Likérka ve Frenštátě pod Radhoštěm se dvěmi 600 litrovými kotli bude lidem k dispozici zhruba za měsíc. „Momentálně nepálíme, termín dovozu ovoce máme stanoven na pětadvacátého srpna,“ upřesnila Jarmila Vojkovská. Pěstitelské pálenice vyrábí ovocné destiláty a k vypálení může pěstitel dodat ovoce nebo vlastní kvas. Většinou zákazníci pálenic nosí peckoviny, jako jsou švestky, meruňky, třešně či mirabelky a také malvice v podobě jablek a hrušek. Například švestky se objevily poprvé v Evropě za doby Alexandra Velikého. V té době zřejmě nikdo netušil, že se plody těchto stromů stanou základní vstupní surovinou pro výrobu „všeléku“, slivovice neboli, na Valašsku, trnkovice.

27.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hledá se pamětník tábora v Letech.

Deník vyhlašuje pátrání: Hledá se pamětník tábora v Letech

Ilustrační foto.

Na severu Moravy a ve Slezsku „se berou“ více ženské páry

AKTUALIZUJEME

Karviná a Radvanice hlásí vysokou prašnost

Stanice v Karviné a Ostravě-Radvanicích zaznamenávají v posledních hodinách vysoké koncentrace polétavého prachu. Rozptylové podmínky by se měly zlepšit až v úterý. 

Předseda ČOV Kejval: Ledecká? Ona bude letos královnou olympiády

/ROZHOVOR/ Přijel na otočku z dějiště Olympijských her, aby v Ostravě a Brně zhlédl dění na Olympijských festivalech, jichž je duchovním otcem. Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval hýřil dobrou náladou. 

Jizerská 50, chodci vs. řidiči, výcvik topičů a zpěvavé dračky: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 17. až 18. února 2018.

OBRAZEM: Komentovaný trénink hokejistů Vítkovic a autogramiáda Rostislava Olesze

/FOTOGALERIE/ Jedinečnou příležitost měli ve čtvrtek a v sobotu fanoušci hokejistů Vítkovic. Tým generálního manažera Jakuba Petra absolvoval v Ostravar Aréně v rámci Olympijského festivalu dva otevřené a komentované tréninky, které na tribunách sledovalo množství zvědavých diváků.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT