„Zákusky i dorty dělám sama, mám tady i malé posezení. Přesto vůbec nepřeháním, když řeknu, že je to rok od roku obtížnější. Centrum Ostravy je navíc po pracovní době a o víkendech mrtvé město. O sobotách a nedělích se ani nevyplatí otevírat. Místní nechodí. Možná k tomu trochu přispívá, že jsme sice jen pár kroků od Kuřího rynku, ale dost obtížně se v okolí parkuje,“ říká cukrářka.

To, co platí pro víkendy, se projevuje podle Talaškové stejně i ve všední dny po čtvrté odpoledne. „Lidi, kteří v centru pracují, pak odcházejí domů. Přitom k nám občas přijdou návštěvníci města a popisují, jak třeba někde jinde v republice i v menším městě mají na náměstí cukrárnu, kde bývá pořád plno,“ diví se Talašková. Zároveň přiznává, že nebýt zakázek, jakými jsou pečení svatebních či narozeninových dortů a podobných by už jen obtížně mohla pokračovat.

Jindřiška Lhotská, která má cukrárnu Kafe Jindřiška v Ostravě-Zábřehu, je spokojenější než její kolegyně z centra města. Stejně jako ona ale cukrářskou produkci většinou vyrábí sama. „Jsem spokojena, určitě to není práce jen na osm hodin, ale přesto mě baví. Trochu jsem si to tady už rozšířila, otevřeno mám od dvou do sedmi. Jsme tady ve vilové čtvrti, po obědě často chodí studenti. Chodí k nám i starší lidé, třeba babičky na kávu a dobrý zákusek. Snažíme se je získat třeba i tím, že pečeme z klasických cukrářských surovin, nepřidáváme tam žádné náhradní či chemické přípravky. Určitě je pro mě podnikání jednodušší i proto, že podnikám ve vlastním domku a nemusím platit nájem. Už tak určitě cukrárna není obor, kde se dají vydělat velké peníze,“ dodává Lhotská.

Obdobně jako ona i cukrárna U Dědoušků ve Staré Vsi nad Ondřejnicí sídlí v domku, který patří majitelům. „Nemusíme platit nájem. To je určitě plus. Podnikáme už sedmnáct roků, zákazníkům nabízíme zákusky, dorty a cukrářské výrobky, které vyrábíme podle klasických technologií. Nedáváme do nich ani žádné chemické přísady. Šlehačku vozíme přímo z mlékáren. Máme zákazníky nejen z blízkého okolí. O víkendech k nám jezdí třeba i Ostraváci,“ pochvaluje si Karel Petrovský, který se svým synem cukrárnu provozuje. Zároveň dodává, že cukrárna zajišťuje i výrobu narozeninových či svatebních dortů na objednávku. Otevřeno má každý den od deseti rána do osmnácté večer.