„Nemáme. Lidé zvěřinu ani nepoptávají, takže dáváme na pulty spíše hovězí, vepřové či drůbeží,“ zněla nejčastější odpověď. Obdobné je podle prodavačky z ostravského řeznictví i v případě králičího masa. „Lidé si opravdu spíše zvykli na jiné druhy masa. Občas se někdo zeptá na krůty, jednu dobu se dost mluvilo o mase ze pštrosů. V poslední době to ale ustalo,“ doplnila řeznice z centru města. Podle internetových stránek společnosti Interlov není zvěřina mezi konzumenty v České republice výrazněji rozšířena. Její roční spotřeba se dle různých zdrojů odhaduje na zhruba půl kilogramu na obyvatele a rok.

„Je to škoda, neboť zvěřina je velmi kvalitní potravina a znamená příjemné zpestření jídelníčku. Má vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuku, příznivý poměr esenciálních a nasycených mastných kyselin, vysoký obsah thiaminu, riboflavinu a kyseliny pantotenové. Vzhledem ke způsobu a kvalitě života zvěře můžeme zvěřinu označit jako vysoce hodnotnou biopotravinu s nenahraditelnými chuťovými a dietetickými vlastnostmi. To platí pouze pro zvěřinu z volné přírody, ne pro farmové chovy,“ uvádí se na internetových stránkách Interlovu.

Zástupce obchodního oddělení této společnosti na dotaz uvedl, že nízká poptávka po zvěřině je ovlivněna i koupěschopností lidí. „Navíc je u nás je zvěřina stále považována za výhradně sezonní záležitost. Zkoušeli jsme se dostat i na pulty některých řetězců, bylo to však dost komplikované,“ dodal zástupce obchodního oddělení Interlovu.

Interlov je firma, která vykupuje zvěřinu, případně ji zpracovává a nabízí dále obchodníkům. Podle mluvčího Státní veterinární správy ČR Josefa Dubna se na pulty obchodů může dostat jen maso, které prošlo řádnou kontrolou. „U zvěře chované na farmách se uvádí, že jde o maso ze zvěře. Maso z volně žíjících kusů je pak označováno jako zvěřina,“ dodal mluvčí.