Firma už ale provedla kompletní sanaci výrobních prostor a předložila důkazy o bezpečné výrobě. Jednatel Gastrotonu Milan Kovařík potvrdil, že firma ve své provozovně v ulici Dvouletky v Ostravě-Hrabůvce obnovila výrobu dnes ráno. Kvůli zákazu výroby muselo zůstat doma 26 zaměstnanců firmy, uvedl Kovařík s tím, že ztrátu na výdělku zatím nemá spočítanou.

Po zákazu si Gastroton podle Kovaříka u akreditované laboratoře nechal provést nové zkoušky, které už listerii nepotvrdily. SZPI minulý čtvrtek našla v Gastrotonu nadlimitní množství bakterie listeria monocytogenes ve 130gramových baleních pařížského a vlašského salátů. Celkem šlo podle SZPI o 60 kilogramů salátu.

Loni onemocnělo listeriózou 80 lidí a čtrnáct jich zemřelo. Epidemie vrcholila loni v listopadu, kdy bylo dvacet onemocnění, a v prosinci, kdy bylo devatenáct případů. Epidemie zasáhla prakticky polovinu republiky, konkrétně 39 okresů ve všech 14 krajích. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce muselo loni kvůli listerii ukončit činnost dvanáct provozoven. Další desítky byly nuceny provést důkladnou očistu výrobních provozů.

Listerie je běžně v půdě, prachu, povrchových vodách či na rostlinách. Přítomnost této bakterie ale ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou, například po transplantaci, a u lidí s rakovinou či HIV/AIDS. Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan.

Související článek: