„Objednávky už nepřijímám. Teď už jen pečeme a zdobíme,“ říká například Lenka Tylková z ostravského cukrářství Aknel. Ta na Vánoce napeče čtyři sta kilo cukroví většinou pro své stálé zákazníky. S objednávkami už skončila také opavská cukrářka Květuše Ryplová. Mezi její zákazníky patří lidé všech věkových kategorií. „Chodí lidé starší i mladší, podle toho, jak kdo stíhá, nebo jestli jim napeče babička,“ míní Ryplová.

Většinou stálým zákazníkům dodává vánoční pečivo i Anna Neuwirthová z klimkovické cukrárny Karolina. „Pečeme po domácku a mezi zákazníky jsou mladí i starší lidé a i ti nejstarší, kteří už jsou sami a nevyplatí se jim péct jen pár kousků,“ uvedla Neuwirthová. Lidé mají podle oslovených cukrářů největší zájem o klasické druhy cukroví, jako jsou rohlíčky, linecké či medvědí pracky.

Přes dražší suroviny drží mnozí cukráři ještě loňské ceny – kilo trvanlivého cukroví stojí kolem dvou set padesáti korun, někde ale i přes tři stovky. „Že půjdou ceny vstupů tak nahoru, s tím jsem moc nepočítala. Prodáváme pořád za staré ceny, ale od nového roku určitě zdražíme,“ konstatovala Ryplová.

Ostravské cukrářství Viki sáhlo k vyšším cenám cukroví už letos. „Ceny šly ale nahoru jen málo, o pět až osm procent tak, jak se pohybují ceny od dodavatelů,“ uvedl vedoucí cukrářství Jaromír Fukan. Pečení vánočního cukroví tam má na starosti asi patnáct lidí.

I v ostravské cukrárně Katka bude letošní cukroví dražší, zájemci za něj zaplatí zhruba o dvacet procent více než loni. „Mouka a cukr zdražil o dvacet procent, máslo ještě o více,“ konstatoval vedoucí cukrárny Milan Lehen. V nabídce má cukrárna všechny klasické druhy vánočních cukrovinek i některé méně tradiční druhy jako žloutkové či ořechové řezy. „K nám si pro cukroví hodně chodí zaměstnané ženy. Když si spočítají, kolik času pečení věnují, raději si ho koupí,“ dodal Lehen.