VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V minipivovarech se vaří pivo s láskou

Ostrava - Prosadit se v kraji, kde jsou pivaři zvyklí na svůj Ostravar či Radegast, není snadné. Přesto začínají v poslední době i tady mít minipivovary zelenou. Jen v loňském roce udělaly v Ostravě radost vyznavačům zlatého moku dva minipivovary.

26.3.2008
SDÍLEJ:

Zámecký minipivovar v Zábřehu vaří každý čtvrtý rok tzv. Přestupné medové pivo.Foto: DENÍK/Miroslav Kucej

Přímo v centru Ostravy v restauraci Hobit začal vařit své pivo hospodský a v jedné osobě i sládek Jiří Štverka. Světlá dvanáctka - nefiltrovaný nepasterizovaný kvasničák - nese název Quásek. „Žádná éčka žádné stabilizátory – pouze slad, voda, chmel a kvasnice,“ tvrdí jako správný člen Bratrstva chmelové šišky, které se pravidelně schází u něj v hospodě. První várku měli možnost ochutnat všichni známí právě u příležitosti jeho vlastní svatby loni v létě.

Co se doma uvaří, to se také vypije

Mít svůj vlastní minipivovar byl jeho dlouholetý sen. „Mají svou atmosféru, umožňují experimentovat s chutí a hledat svůj vlastní projev a pivní charakter. Už když jsem vzal do pronájmu zdejší hospodu, chtěl jsem, aby u nás hosté našli něco jiného než nabízí většina hospod,“ říká vyučený automechanik, který však v této profesi nikdy nepracoval. Štamgasti tu už mohli kromě tradičního Bernarda ochutnat pivo z mnoha malých pivovarů – hukvaldské, Černou Horu, pelhřimovský Poutník, příborský kvasnicový ležák a mnoho dalších. Právě od majitele příborského minipivovaru, který nejen pivo vaří, ale zabývá se i výrobou zařízení, nakonec technologii koupil a naučil se u něj i vařit pivo.

Biovar, jak se zdejší minipivovar jmenuje, využívá technologii zrání v sudech. Pivo se pak točí přímo ze sklepa, přes trubky, které vedou do výčepu. Každý sud zraje jinak, každý má trochu jinou chuť. Za těch prvních pár měsíců už našel řadu příznivců,“ netají spokojenost sládek Štverka.

Se zámkem obživl i pivovar

Kouzlo malých pivovarů nespočívá v tom, že by chtěly konkurovat pivovarským gigantům, ale zprostředkovávají fajnšmekrům netradiční chuťové zážitky. Stejně jako malí regionální vinaři i minipivovary produkují místní specifické produkty s netradiční chutí. Stálicí jsou kávové a banánové příchutě, setkat se můžete i s pivem zázvorovým, vanilkovým, kopřivovým, višňovým, malinovým či medovým.

Právě tímto speciálem oslavil letošní přestupný rok sládek Václav Baron, který vaří pivo v nově rekonstruovaném zámku v Ostravě-Zábřehu. Zámecký minipivovar navázal na tradici historicky nejstaršího pivovaru na Ostravsku. „Podle historických pramenů tady pivovar existoval už v roce 1613,“ tvrdí manažer zámku Radovan Koudelka.

Zdejší sládek Václav Baron vaří speciální piva rád. Návštěvníci tu už mohli kromě zavedené jedenáctky Pikard a čtrnáctistupňového puškvorcového piva ochutnat Svatováclavský polotmavý ležák, tmavou Mikulášskou čtrnáctku či Vánoční polotmavé pivo. Unikátní pivní speciál – medové přestupné pivo – však prý budou moci návštěvníci ochutnat zase až za čtyři roky.

Pro zkušenosti do zábřežského minipivovaru zavítal i japonský milovník pěnivého moku Šódži Jošikava, jemuž české pivo natolik zachutnalo, že se rozhodl naučit se ho i vařit a ve svých šedesáti letech nyní začal studovat i na Vysoké škole chemicko-technologické. „Chci začít s pivem nový život,“ vysvětlil svůj zájem Japonec.

A jaké je pivo uvařené v minipivovaru? „Jako živá voda,“ shodují se sládci a dodávají: „Naše pivo je nápoj lásky.“

Autor: Jitka Hrivňáková

Vyrovná se pivo z minipivovarů pivu z produkce velkých pivovarů?

1. ANO

33 %

2. Často jejich pivo předčí

67 %

3. Jejich pivo je většinou horší

0 %

4. Ještě jsem pivo z minipivovarů nezkoušel

0 %

Hlasovalo: 3

Anketa byla ukončena

26.3.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Volby v Žermanicích na Frýdecko-Místecku.
14

Muž si dělal selfie a pak zpřeházel volební urnu. Řeší se platnost voleb

Volby 2017 v Orlové

Volby jsou rutina, vyžadují však trpělivost, říká dlouholetá komisařka

Útočník Švábík je po kolapsu doma a řekl: Fotbal? Pravděpodobně už hrát nebudu

/ROZHOVOR/ Na fotbalovém hřišti ve svých pětadvaceti letech absolvoval nespočet bitev, tu největší ale útočník Jan Švábík svedl v předchozích týdnech mimo zelený pažit. A vyhrál!

Staronový trenér Petřkovic Smékal: Moje role byla přinést do týmu impuls

/ROZHOVOR/ Malé déjà vu prožívá v těchto dnech Filip Smékal. Fotbalový kouč, který v závěru minulého roku skončil s trénováním v Petřkovicích z rodinných důvodů, se po deseti měsících vrátil, aby Odru opět pozvedl a dostal zpět do horních pater MSFL. Jako před pěti lety, kdy začínal ještě v krajském přeboru. „Chci mančaft nastartovat,“ prohlásil Smékal.

Opavsko je pro archeology zemí zaslíbenou

Svá tajemství odhalil poslední pozůstatek opavského hradu – Müllerův dům. Objeveno bylo třeba také pravěké sídliště a pohřebiště v Loděnici.

Zase jen plichta. Baník nedokázal doma vyhrát ani popáté

/FOTOGALERIE/ Ani na pátý pokus doma nedokázali naplno bodovat. Fotbalisté Baníku Ostrava remizovali v 11. kole HET ligy s Olomoucí 1:1 a už deset zápasů čekají na výhru. Ostravané šli do vedení zásluhou Hrubého, Sigma vyrovnala díky střídajícímu Moulisovi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení