Martin Křístek stál u počátků aktivit ostravských vínobuditelů, každoročně se podílí i na přípravě soutěže Cuvée, do Ostravy se mu daří přilákat i přední odborníky nejen z tuzemska, ale i ze zahraničí. Proto jsme se jej zeptali nejen na počátky klubu K.A.H.A.N, ale i na to, zda festival Cuvée zůstane v Ostravě také v dalších letech.

Ostrava určitě není místo, které by bylo v tuzemsku symbolem pro vinařství. Jak jste vůbec přišli na myšlenku pořádat na severovýchodě republiky prestižní festival známkových vín?

Na počátku byly první schůzky našeho klubu. Na jednu z nich jsme pozvali profesora Viléma Krause, guru českého a moravského vinařství. Ten po našem pozvání nejen přijel do Ostravy, ale přijal i naši nabídku a stal se čestným prezidentem klubu. Později pak navrhl, abychom jako každoroční vrchol našich vínobuditelských aktivit uspořádali soutěž vín, první akci tohoto druhu v Moravskoslezském kraji. Název našeho klubu navíc také připomíná kdysi populární známkové víno Ostravský Kahan. Od toho byl už jen krůček k rozhodnutí vyhradit vinařskou soutěž právě známkovým vínům a vínům vyrobeným z několika odrůd. Ta vinaři označují jako kupáž nebo cuvée. O tom, že to byl dobrý nápad, svědčí i fakt, že letos se už koná šestý ročník soutěže. Prestiž Cuvée zvyšuje i účast předních odborníků na vinařství, Fedora Malíka ze Slovenska a profesora Viléma Krause.

Pro letošek jste přesto přichystali změnu. Odborná porota nehodnotila vína jako tradičně v Ostravě, ale právě na jižní Moravě v prostorách Národního vinařského centra ve Valticích. Znamená to, že Cuvée se z Ostravy stěhuje?

Cuvée Ostrava patří už tři roky mezi zhruba patnáct soutěží v České republice, které jsou uznány Ministerstvem zemědělství ČR, což dává úspěšným vinařům právo označit lahve oceněných vín samolepkou s příslušnou medailí. Nabídky na stěhování naší soutěže někam jinam, dokonce do blízkého zahraničí, skutečně zazněly. Jako ostravští patrioti těmto snahám zatím odoláváme. Letošní přesun hodnocení odborných komisí do prostor Národního vinařského centra ve Valticích byl vynucen souběhem několika vinařských a gastronomických akcí v Hotelu Atom. Prestiž akce v očích vinařů tím však rozhodně neutrpěla. Naopak, tak velký zájem špičkových degustátorů o místo v hodnotící komisi opravdu nepamatuji.

Výraz cuvée není pro vinaře žádná záhada, zkuste jej vysvětlit i laikům…

Výrazem cuvée, ve Francii případně i assemblage, jsou označována kvalitní vína vyrobená z několika odrůd. Ta stojí často na samém vrcholu vinařovy nabídky. Naopak výrazy směska, případně ve Francii coupage, jsou užívány jako víceméně hanlivé označení přinejlepším průměrných a často nasládlých stolních vín. Za nejvýstižnější považuji slova duchovního otce soutěže Viléma Krause, který říká: Není cuvée jako cuvée.