„Troufám si tvrdit, že se nám podařilo uvařit pivo s výjimečnými vlastnostmi. Má pouze devět stupňů, je tedy velice lehké, doslova fitness pivo. Díky tomu je to také ideální nápoj pro horké letní dny, třeba pro cyklisty, kteří k nám na zámek často zavítají,“ představil svou poslední novinku vrchní sládek Václav Baron při včerejším křtu.

Tradiční surovinu – slad – tentokrát nahradila pohanka. Pohankové pivo se v malých objemech vaří například v Německu či Anglii. „V České republice jsme první,“ tvrdí sládek Baron, který jen za první rok, kdy byl Zámecký minipivovar otevřen, uvařil kromě běžné jedenáctky Pikard šest pivních speciálů. „Pohankové pivo byla pro mě velká výzva. Vyzkoušet neprobádané je vždy lákavé, což platí i v našem řemesle. Uvažovali jsme, zda uvařit pivo z rýže, kukuřice, či čočky. Nakonec zvítězila neloupaná pohanka,“ směje se sládek. Nefiltrované pohankové pivo má také výrazné zdravotní účinky. K chuti určitě přijde všem, kteří bojují s celiakií, což je alergie na lepek, ale například i ženám. Pivo je totiž slabší a ne příliš hořké.

Zámecký minipivovar v Ostravě-Zábřehu si rychle získal pověst pivovaru, kde si s pivem a pivními speciály doslova hrají. Unikátní devítistupňové pohankové „fitness“ pivo však bude poteče z píp maximálně do konce tohoto týdne. „Kapacita našich pivních tanků je totiž malá a zájem o netradiční speciální piva je pokaždé obrovský,“ dodal manažer zámeckého zámku Radovan Koudelka.

K foto: POHANKOVÉ PIVO je další – v pořadí již šestý – ze speciálů, které uvařil vrchní sládek Zámeckého minipivovaru v Ostravě-Zábřehu Václav Baron. Foto: Deník/Jitka Hrivňáková