Za katastrofální označuje letošní sezónu Antonín Šputa z pěstitelské pálenice v Krásném Poli. „Bída, bída, na ovocných stromech skoro nic nevyrostlo. I lidé, kteří chodí do naší pálenice každý rok, nám letos hlásili, že nemají kvasy z čeho udělat. Myslím, že to bude nejhorší sezona za posledních dvanáct let,“ odhaduje Šputa.
Jindřich Gabryš z pálenice Inpal ve Vrbici u Bohumína to vidí podobně. „Je to hodně slabé. Podle těch objednávek odhaduji, že proti loňsku vypálíme asi čtvrtinu. Lidé ještě sice občas volají, že nějaké kvasy udělají z jablek, ale žádný zázrak to nebude. I když je zakázek málo, budeme pálit i počátkem příštího roku. To přijdou fajnšmekři, kteří dělají kvasy ze švestek. Říká se totiž, že právě švestky potřebují svůj čas a je ideální je dávat do kotle až v lednu,“ dodal Gabryš.
„Švestky se tady v okolí neurodily skoro vůbec. Hodně slabá byla letos úroda hrušek. U jablek se to také pokazilo. Násada byla na jaře hodně slušná, ale protože byla mírná zima, přežil na stromech obaleč jablečný. Kdo stromky chemicky neošetřil, tomu většina jablek v létě začala hnít a padala dolů,“ posteskl si Marcel Černík, spolumajitel Lihovaru a likérky ve Velké Polomi.
Podle množství zakázek na vypálení kvasů Černík odhaduje, že lidé letos vypálí asi o třetinu pálenky méně než v loňské sezoně. „Ceny za vypálení alkoholu jsme nechali na loňské úrovni. Kdo přiveze celé ovoce, ten zaplatí za litr padesátiprocentního alkoholu 120 korun. Kdo si kvas připraví sám, zaplatí za litr o osm korun méně,“ upřesnil spolumajitel velkopolomské likérky.