Odborníci na festivalu také informovali o nejnovějších trendech a materiálech, které se v moderních kuchyních používají. Ředitel divize gastronomické technologie společnosti Electrolux Vladimír Kokta na veletrhu řekl, že stále více se prosazují kuchyně, do kterých zákazník vidí a může sledovat, jak se jeho pokrm připravuje. „Nejlepší restaurace mají kuchyně otevřené hostovi. Ten může sledovat, jak kuchař postupuje. Ty nejsolidnější podniky mají vše postaveno tak, aby host seděl čelem ke kuchaři. Vaření je pak skutečným zážitkem, který hosta zároveň i láká na jídlo,“ vysvětlil Kokta.

Co se týká barevného trendu, vše je podle něj zatím svázáno s povědomím, že veškeré zařízení moderních provozů je z nerezu. „V současnosti se jako hodně zajímavé barvy objevují především černá a červená,“ upřesnil Kokta.

Podle něj přední evropské gastronomické firmy zatím nejsou pod tak velkým tlakem dovozů laciného zboží z Asie, jako je tomu v jiných oborech. „Zatím nemáme informace o tom, že by se například v Číně vyráběly gastronomické technologie, které by nám mohly konkurovat. Do budoucna to ale samozřejmě vyloučit nelze. Strach z toho ale zatím nemáme,“ dodal Kokta.