VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pálenice: Nejhorší sezona od roku 1996

Ostrava - Loňská mizerná úroda ovoce na severovýchodě republiky způsobila, že pálenice na Ostravsku a v okolí jely v právě ukončené sezoně na půl plynu.

15.3.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Milan Zámečník

„Bída, bída, do kotlů jsme neměli co dávat. Na ovocných stromech tady u nás skoro nic nevyrostlo. I lidé, kteří chodí do naší pálenice každý rok, nám smutně hlásili, že nemají kvasy z čeho udělat. Je to nejhorší sezona od roku 1996. V porovnání s předchozími lety jsme vypálili asi čtvrtinu. Z našeho kotle nevyteklo ani tisíc litrů lihu,“ popisuje už uzavřenou sezonu Antonín Šputa z pěstitelské pálenice v Krásném Poli.

Zatímco v předchozích letech pálenice pálily kvasy i v březnu, letos většinou zavíraly už v únoru, někde i dříve. „Jeli jsme do konce února. Teď už není co pálit. Ta sezona byla špatná, jedna z nejhorších, co pamatuji. V okolí Ostravy se pálenka připravuje nejvíce z hrušek a jablek. Hrušek se urodilo málo. U jablek se to také pokazilo, i když násada byla loni na jaře hodně slušná. Protože loňská zima byla ale hodně mírná, přežil na stromech obaleč jablečný. Kdo stromky chemicky neošetřil, tomu většina jablek v létě začala hnít a popadala dolů. Proti předchozí sezoně nám v té právě skončené klesl počet zakázek zhruba o třetinu,“ přidává svůj pohled Marcel Černík, spolumajitel Lihovaru a likérky ve Velké Polomi. Podle něj třeba ale pálenice na Valašsku a v jiných částech republiky tak mizernou sezonu neměly, ovoce se tam urodilo více.

Zatímco kvasy z jablek a hrušek většinou mají lidé připraveny k vypálení od října do prosince, fajnšmekři, kteří dělají kvasy ze švestek, se objednávají až na leden, někdy dokonce na únor. „Říká se totiž, že právě švestky potřebují svůj čas a je ideální je dávat do kotle později,“ dodává pracovník pálenice v těsné blízkosti Ostravy, který poslední sezonu hodnotí také jako mizernou. „Ani švestky se loni v naší oblasti neurodily, takže počátkem letošního roku už jsme toho moc nevypálili,“ posteskl si pracovník pálenice.

Kdy by palírny na severovýchodě republiky mohly zahájit novou sezonu, to zatím jejich majitelé jen odhadují. „Když bude dost třešní, tak už bychom mohli dávat kvasy do kotlů někdy v červenci či srpnu. V létě je teplo a kvasy z třešní jsou hotové rychleji. Někdy stačí i čtrnáct dní. Ta hlavní sezona, kdy se pálí jablka a hrušky, začíná ale až na podzim,“ vysvětluje spolumajitel velkopolomské likérky.

Podle něj v posledních letech zájemci o pálenku z vlastního ovoce stále více využívají službu, kterou likérka nabízí. „Vozí nám celé ovoce a my jim z něj u nás připravíme kvasy. Je to vhodné řešení třeba pro toho, kdo nemá čas pohrát si s přípravou kvasu. Využívají to ale i někteří zájemci o vlastní pálenku, kteří bydlí ve městech a nemají si kvasy kde uložit,“ dodává Černík, který doufá, že letošní úroda ovoce bude dobrá a v pálenicích bude co do kotlů.

Autor: Břetislav Lapisz

15.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Myslivec na honu poranil dvě ženy

HIP-HOP, electro boogie, break dance. To je svět patnácti chlapců a jedné dívky z taneční školy A.D.S. Company v zadním Přívoze.
19

Protancují se z ostravského ghetta pryč?

Muž obžalovaný z podvodů se vymlouval na rodiče

Byla to past. Lidé dostali krém za korunu, netušili však, že mají zaplatit za členství v drogerijním klubu.

Lyžování podraží, ale jen někde

Beskydy – Více sněžných děl, lepší služby a další novinky. Lyžařské areály finišují s přípravou na novou zimní sezonu. V některých si ale letos milovníci rychlých prkýnek připlatí.

Deset let pro žárlivého Turka, který v Krnově pobodal Egypťana

Ostrava, Krnov - Zraněného muže zachránilo to, že útočníka objal kolem trupu a čekal, až se vyčerpá.

Tento týden představíme prvňáčky ze ZŠ a MŠ Velká Polom

Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka - pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT