Velkým pivovarům, jako jsou Radegast nebo Ostravar, se snaží konkurovat vařením speciálů a odlišně připravených piv s úplně jinou chutí. Na každou letní sezonu pro milovníky pěnivého moku připravují novinky. Řekli to zástupci minipivovarů.

„Po středních a západních Čechách má severní Morava nejvíce minipivovarů. Letos se chystají v našem kraji otevřít další dva,“ uvedl jeden ze zakládajících členů Českomoravského svazu minipivovarů a manažer minipivovaru na Zámku Ostrava-Zábřeh Radovan Koudelka.

V celé zemi je přes sto pivovarů

V celé zemi je nyní zhruba 120 pivovarů. „V posledních letech jich u nás hodně přibylo. Řekl bych, že jsme na vrcholu boomu. Vznikají zejména u dobrých hospod,“ konstatoval Koudelka. Minipivovary podle něho zakládají většinou pivní nadšenci. Velkým producentům piva se snaží konkurovat především širokou nabídkou piv a jejich kvalitou. „Vznik minipivovarů je většinou spojen s gastronomií, musí u něho být dobrá restaurace. Kdysi velké pivovary drtily malé, nyní je situace jiná,“ konstatoval manažer ostravského minipivovaru.

Malovýrobci se snaží přilákat hosty na kvalitní pivo. „Český konzument piva se mění. Už nechodí do hospody především na svých osm až deset piv. Chce ochutnat něco jiného než klasické pivo,“ uvedl Koudelka. Zábřežský minipivovar proto na letošní léto připravil čtyři druhy piv. Hlavní letní novinkou je třináctistupňové polotmavé pivo belgického typu ALE.

Minipivovar v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku spoléhá na tradiční kvasnicové pivo. „Lidé k němu začínají čím dál více inklinovat. Několikrát za rok ho třeba připravíme s medem, zrovna ho nyní chystáme na léto,“ uvedl zástupce hukvaldského minipivovaru Vít Lanča.

Rovněž Minipivovar U Koníčka ve Vojkovicích na Frýdecko-Místecku se snaží přilákat hosty na speciály. „Samozřejmě chceme předčit velké pivovary kvalitou, naše pivo je nefiltrované a nepasterizované. Vaříme speciály, jako jsou šestnáctistupňové pivo Sv. Václav nebo sametovou sedmnáctku na 17. listopadu,“ uvedl spolumajitel a sládek minipivovaru Mojmír Velký.

Konkurence velkých firem

Velkým pivovarům už mohou minipivovary konkurovat i cenou. „Samozřejmě naše piva jsou dražší, protože většina procesů se dělá ručně. Ale cenový rozdíl již není tak dramatický jako v minulosti,“ konstatoval. Například na ostravském Zámku Zábřeh vyjde půllitr speciálu na 35 korun, třetinka na 25 korun.

Českomoravský svaz minipivovarů založilo v dubnu 32 malých výrobců zlatavého moku.