Nošovice V roce 2017 se v nošovickém automobilce Hyundai vyrobilo celkem 356 700 aut, což bylo o téměř dvě procenta více, než předpokládal původní plán. Největším odbytištěm bylo Německo, kam směřovalo přes 45 tisíc vozů, těsně za ním byla Velká Británie.

Přes třicet tisíc aut zamířilo z Nošovic do Španělska a Itálie. V České republice se prodalo 15 722 vozů, což je 4,4 procenta z celkového objemu výroby. Automobily z nošovické továrny byly exportovány do šestašedesáti zemí světa.

Původní plán výroby počítal s tím, že v roce 2017 se v nošovické továrně vyrobí 350 tisíc automobilů Hyundai. Nejvyráběnějším modelem byl Hyundai Tucson, který se na produkci podílel téměř ze dvou třetin.

Ilustrační foto.
Pilot neodhalil přetočený tachometr. Majitel autobazaru je obviněn z podvodu

Letos hodlá firma reagovat na situaci na automobilovém trhu a sníží počet vyrobených vozů na 330 tisíc. Důvodem je znatelný pokles počtu objednávek z Velké Británie a zpomalování poptávky na všech evropských trzích. „Snížení objemu poptávaných vozů platí pro všechny modely s výjimkou prémiových vozů a supersportů. Tento trend je patrný v celém automobilovém průmyslu a podobnými opatřeními reagují všechny přední světové značky,“ vysvětlil Petr Vaněk, ředitel PR ve společnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech.

Snížení produkce podle něj nijak neovlivní počet zaměstnanců v nošovické továrně. Hyundai situaci řeší vyhlášením pěti nevýrobních dnů v prvním čtvrtletí roku 2018. „V současné době máme 3 300 zaměstnanců a na tomto počtu se nebude nic měnit. Ubereme na pracovním čase, tedy na počtu směn. Nevýrobní dny se budou vázat na termíny jarních prázdnin v okresech Ostrava, Frýdek-Místek a Karviná, odkud pochází nejvíce našich zaměstnanců. Dva nevýrobní dny jsou také naplánovány na středu a čtvrtek před Velikonocemi,“ doplnil Vaněk.

Automobilka plánuje v roce 2018 i celou řadu novinek. Zaměří se především na důkladnou revizi a zlepšení charakteristik všech motorů s ohledem na emisní požadavky. V nošovickém automobilovém závodě bude také prodloužena výroba modelu ix20 do konce roku 2019 a v prosinci 2018 plánuje továrna začít s výrobou sportovní verze modelu i30 N Fastback.

Důlní mapy by se měly stát součástí historického dědictví. Na snímku je vedoucí archivu Lubor Veselý.
Důlní mapy coby specifická součást historického odkazu