Dražba se koná v úterý 8. listopadu od 13 hodin v areálu technických služeb BM servis v Koperníkově ulici. V nabídce jsou tentokrát dva vozy - Škoda Superb a Dacia Logan.

"Na prodeji odtažených automobilů dosud město vydělalo 17,5 tisíce korun, průměrná cena za jednu ojetinu představuje 2,5 tisíce korun. Dražba začíná ve 13 hodin v areálu technických služeb BM servis v Koperníkově ulici," uvedla k akci mluvčí města Bohumín Jana Končítková.

Historicky  první dražba autovraků v Bohumíně dopadla nad očekávání, do půlhodiny bylo hotovo, přítomní se i docela bavili. Bohumín, únor 2021.
První aukce odtažených aut v Bohumíně? Vyvolávací cena nula a dobrá zábava

Škoda Superb v barvě šedé metalízy byla uvedena do provozu před dvaceti lety. „Majitelem je cizí státní příslušník, který podniká v České republice. Ani na jednu z úředních výzev nezareagoval. Zjistili jsme, že vůz byl zahrnut do exekuce, ale ani exekutor o něj neprojevil zájem. Po uplynutí všech zákonných lhůt a vyčerpání všech prostředků jej tedy nabízíme k prodeji ve veřejné dražbě,“ uvedl vedoucí odboru dopravy bohumínské radnice Pavel Vavrečka.

Škoda Superb v barvě šedé metalízy.Škoda Superb v barvě šedé metalízy.Zdroj: Město Bohumín

Druhým draženým autem je Dacia Logan v modré barvě z roku 2008, která byla v minulosti přestavěna na nákladní. „Je vybavena posuvnou přepážkou a tažným zařízením. Jejím vlastníkem je ostravská firma, která nereflektovala žádnou z úředních výzev, postupujeme tedy obdobně a vůz jde do aukce,“ doplnil Vavrečka s tím, že vyvolávací cenu město opět stanovovat nebude a začíná se od nuly.

Dacia Logan v modré barvě.Dacia Logan v modré barvě.Zdroj: Město Bohumín

„Od vozů nemáme klíče a nemůžeme zjistit, zda jsou provozuschopné. Zájemce informujeme o datu uvedení do provozu, případně o stavu tachometru při poslední technické prohlídce,“ připomněl.

Monopost formule 1
SENZACE: Na Ostravsko míří letošní monopost formule 1, k vidění bude týden

V aukci končí vozy, které mají déle než půl roku propadlou STK, stojí na veřejném prostranství a jejich majitelé se k nim navzdory výzvám dlouhodobě nehlásí. Jde však pouze o zlomek vraků, které odhalí v ulicích města strážníci, popřípadě na ně upozorní všímaví občané.

„Za poslední dva roky šlo o 64 případů, přičemž 53 z nich vyřešili sami vlastníci a auto z veřejných prostranství odstranili. Tyto vozy neoprávněně blokovaly parkovací místa. Pokud bychom měli teoreticky postavit parkoviště pro 64 aut, stálo by nás to miliony korun, nemluvě o tom, že je stále složitější najít prostory pro rozšíření parkovišť. Tím, že problematiku vraků systematicky a průběžně řešíme, uvolňujeme parkovací kapacity a šetříme peníze z rozpočtu,“ konstatoval starosta Bohumína Petr Vícha.