Rodina Brazzale působí ve světě mléka již od roku 1784 a vlastní nejstarší italskou rodinnou firmu v sýrařsko-mlékárenském sektoru. V České republice vytvořila vlastní řetězec obchodů se značkou La Formaggeria Gran Moravia. Jedno z nejdůležitějších center pro svoz a zpracování mléka na sýry grana se nachází v Litovli.

O tom, že právě sýr vyráběný v Litovli bude zrát v největším a nejinovativnějším plně robotizovaném skladu na světě na úpatí Benátských Alp, jsme váš již informovali ZDE.

Než se však sýr dostane ke konečnému spotřebiteli, kromě robotů ho zkontrolují i lidé. Ve fotogalerii a videu výše se můžete podívat, jak vypadá jeho závěrečná úprava před prodejem.

V italských Alpách

Ve skladu Sant’Agata bude uskladněno více než čtyři procenta celkové roční produkce českého mléka zpracovaného na ceněný sýr prodávaný v Itálii i po celém světě. Níže ve fotogaleriích se můžete podívat, jaký je rozdíl mezi původním tradičním skladem a novým zmodernizovaným.

Tradiční sklad:

Fotogalerie: Tradiční sklad sýrů společnosti Gran Moravia

Moderní, robotizovaný sklad:

Fotogalerie: Robotizovaný sklad sklad sýrů společnosti Gran Moravia

Mlékárenský výrobek roku 2021

Litovelská sýrárna Brazzale Moravia uspěla také například v soutěži Mlékárenský výrobek roku 2021, kterou vyhlášuje Českomoravský svaz mlékárenský. Společnost Brazzale Moravia zvítězila ve dvou kategoriích – „Másla a mléčné pomazánky“ a „Sýrové speciality“. A to konkrétně s produkty, které nabízí ve své síti prodejen La Formaggeria Gran Moravia – ochuceným máslem Burro Fratelli Brazzale s pažitkou a sýrem Trifolino s lanýžem.

Patnáctičlenná odborná porota složená z expertů Výzkumného ústavu mlékárenského, VŠCHT Praha, Mendelovy univerzity Brno, Jihočeské univerzity, Potravinářské komory ČR a Českomoravského svazu mlékárenského hodnotila celkem 73 českých výrobků od 19 mlékárenských podniků.

"Burro Fratelli Brazzale je výběrové máslo, které obsahuje 84 % tuku a výborně se roztírá ihned po vytažení z lednice. Je vyrobeno ze sladké smetany získané z českého mléka z pečlivě vybraných stájí, a je zpracováno do 24 hodin od nadojení. Struktura a aroma tuku jsou dány krmivem a plemenem dobytka," popsal jeden z vítězných produktů prezident skupiny Roberto Brazzale. 

Sýr Trifolino s lanýžem, jak dále dodala, obsahuje nakrájené plátky pravých letních lanýžů z Itálie a je vyráběn z vysoce kvalitního kravského mléka přímo v sýrárně v Litovli. "Jedná se o exkluzivní ruční výrobu výhradně pro La Formaggeria Gran Moravia. Jeho název je odvozen od slova trifola, které se v severní Itálii používá pro lanýž," popsal Roberto Brazzale.