Rodina Brazzale působí ve světě mléka již od roku 1784 a vlastní nejstarší italskou rodinnou firmu v sýrařsko-mlékárenském sektoru. Je aktivní bez přerušení již po osm generací.
Skupina Brazzale se může pochlubit sedmi výrobními závody po celém světě - v Itálii, České republice, Brazílii a Číně, zaměstnává celkem přes 800 lidí. Celkový obrat činil v roce 2020 zhruba 205 milionů eur, více než jedna třetina výrobků je vyvážena z Itálie do celého světa.
Zrání sýrů vyrobených v Česku
Sýr Gran Moravia vyráběný v Litovli bude zrát v největším a nejinovativnějším robotizovaném skladu na světě. Zařízení vybudovala skupina Brazzale na ideálním místě co do podnebí a čistoty vzduchu, na úpatí Benátských Alp, v nadmořské výšce 300 metrů. Díky fotovoltaickým panelům bude zcela soběstačné.
Sklad s kapacitou 250 000 bochníků sýrů, plně řízený pomocí umělé inteligence, se rozkládá na 8 000 m² zastřešené plochy.
Ve skladu Sant’Agata bude uskladněno více než čtyři procenta celkové roční produkce českého mléka zpracovaného na ceněný sýr prodávaný v Itálii i po celém světě. Sýr Gran Moravia sám realizuje více než 15 procent z celkového českého vývozu sýrů, který se v roce 2020 rovnal 63 000 tunám.
POROVNEJTE OBA SKLADY V NAŠICH FOTOGALERIÍCH:
Tradiční sklad:
Fotogalerie: Tradiční sklad sýrů společnosti Gran Moravia
Moderní, robotizovaný sklad:
Fotogalerie: Robotizovaný sklad sklad sýrů společnosti Gran Moravia
Nejvyvinutější zařízení na zrání sýrů grana je plně robotizované a vybavené těmi nejrafinovanějšími řešeními umělé inteligence pro úplnou kontrolu podmínek každé jednotlivé operace.
Disponuje systémem kyvadlových vozítek a antropomorfních robotů, úplné energetické soběstačnosti je dosaženo díky fotovoltaickým panelům umístěným na střeše skladu, v jakémsi „perpetuum mobile“.
Revoluce ve skladu
Revoluce tohoto zařízení je dvojí a radikální: na jedné straně je dosaženo eliminace tár tvořených chodbami, které ve skladech předchozí generace představují asi 50 procent celého skladu. Takto je umožněna maximální stabilizace teploty a vlhkosti, což přináší benefit v podobě přirozeného a komplexního procesu zrání a s výrazným snížením spotřeby energie a zastavěných ploch.
Na straně druhé pak tím, že jsou všechny operace - naskladnění, vyskladnění, čištění a otáčení - svěřeny vozítkům a antropomorfním robotům a jsou kontrolované centrálním informačním systémem. Díky až mravenčí přesnosti je garantováno optimální zrání.
„Sýr grana se během zrání výrazně mění díky řadě chemicko-fyzikálních, biochemických a biologických procesů, ke kterým uvnitř sýra přirozeně dochází. Až na konci vhodného zrání můžeme rozpoznat jeho nezaměnitelné vlastnosti. Naším úkolem je skladovat sýr v ideálních podmínkách tak, aby tyto procesy probíhaly harmonicky: teplota 16 až 18 °C, relativní vlhkost 75 až 85 procent, konstantní výměna venkovního čistého vzduchu bez náhlých změn nebo průvanu, dřevěné police. Současně musíme provádět pravidelné otáčení a čištění sýrů a polic, abychom zaručili, že každá strana sýru bude mít stejné podmínky,“ vysvětluje prezident skupiny Roberto Brazzale.
Antropomorfní roboti
„Toto provádějí antropomorfní roboti řízení centrálním informačním systémem, který zaznamenává operace a zadává úkoly, a je napojen přímo na centrální správu. Ve skladu Sant´Agata je pro každou z těchto funkcí koncentrován stav techniky dovedený na takový stupeň přesnosti, který je v tradičních skladech, které jsme doposud používali, nemyslitelný. Zároveň dochází k obrovské úspoře: půdy, staveb, energie, přepravy a monotónní a těžké lidské práce,“ dodává Roberto Brazzale.
Stavba, kde bude umístěno až 250 tisíc bochníků sýru grana, se skládá ze dvou částí: klimatizovaného skladu o objemu cca 50 tisíc m³ a pavilonu, kde je umístěna robotika rozdělená na dvě jednotky: jedna pro naskladňování a vyskladňování a druhá pro otáčení a kartáčování bochníků sýru.
Sklad je vybaven regálovými systémy o čtyřech patrech, ve kterých je umístěno na osm tisíc ocelových regálů Každý na 32 bochníků sýru umístěných na osmi policích ze smrkového dřeva, které pochází výhradně z certifikovaných udržitelných lesů.
Sklad je celý vybudován z lehké, recyklované oceli s vysokou odolností, jediné opotřebovatelné části jsou spoje a elektronické komponenty.
Díky prosklené části budou návštěvníci moci vidět všechny fáze zrání i to, co se odehrává ve skrytých útrobách skladu, a budou moci obdivovat jednotlivá vozítka, jak cestují uvnitř tohoto obřího úlu.
Příště se můžete těšit na fotografie z balírny sýrů.
K TÉMATU
Rodina Brazzale působí ve světě mléka již od roku 1784 a vlastní nejstarší italskou rodinnou firmu v sýrařsko-mlékárenském sektoru. Je aktivní bez přerušení již po osm generací.
Skupina Brazzale se může pochlubit sedmi výrobními závody po celém světě - v Itálii, České republice, Brazílii a Číně, zaměstnává celkem přes 800 lidí.
Celkový obrat činil v roce 2020 zhruba 205 milionů eur, více než jedna třetina výrobků je vyvážena z Itálie do celého světa.
Všechny výrobky sýrárny Litovel jsou vyráběny z mléka z ekoudržitelného dodavatelského řetězce, který v roce 2011 získal certifikaci dohledatelnosti podle norem UNI EN ISO 22005:2008.
V České republice skupina Brazzale vytvořila vlastní řetězec obchodů se značkou La Formaggeria Gran Moravia, který má dnes 23 prodejen, více než 140 prodavačů, přes 1 500 000 zákazníků ročně.