Devět procent pracovníků s nejvyššími příjmy by dostalo výplaty rozdělené na dvě části a vedení podniku by si vyplatilo mzdy teprve tehdy, až by byly uspokojeny mzdové nároky všech zaměstnanců. Vedení firmy, která je od června v úpadku, se na tom včera dohodlo s odbory.

Firma zaměstnává zhruba 9500 vlastních zaměstnanců. Na výplaty OKD potřebuje každý měsíc kolem 400 milionů korun, průměrná mzda v loňském roce ve firmě činila 33 215 korun. Rozdělení mezd na dvě části by se týkalo asi 800 nadprůměrně placených zaměstnanců bez rozdílu, zda pracují v dělnických či technicko-hospodářských profesích.

Podle vedení zřejmě příští týden dost hotovosti nebude. „Jsem přesvědčen, že toto řešení je za dané situace pro odborové organizace a naše zaměstnance nejpřijatelnější variantou," uvedl výkonný ředitel OKD Antonín Klimša.

To, zda firma bude mít příští týden všechny peníze na mzdy, závisí na tom, jak jí budou chodit tržby za prodej uhlí. OKD ovšem musí na druhou stranu také platit předem většině svých dodavatelů.

„U skupiny zaměstnanců, kteří v dlouhodobém horizontu mají nadprůměrné mzdy, jsme se dohodli, že jim v řádném výplatním termínu (11. srpna) na jejich účty odešleme zálohovou částku ve výši dvacet tisíc korun," uvedl Klimša.

Zbývající část dostanou zaměstnanci nejpozději do 19. srpna. „Vedení společnosti si vyplatí mzdy, až budou vypořádány všechny mzdové nároky zaměstnanců OKD, tedy 22. srpna," doplnil ředitel.

Podle předsedy Sdružení hornických odborů Jaromíra Pytlíka byl původní návrh jiný a odbory s ním nesouhlasily. Ten, na kterém se odboráři s vedením firmy nakonec dohodli, považuje Pytlík za férový vůči zaměstnancům.

Zdůraznil, že podle dohody, nedostane červencovou mzdu management. „A to do doby, dokud nebudou mít vyplacené mzdy všichni zaměstnanci, včetně těch devíti procent, které ji dostanou zálohově," řekl Pytlík.

Kvůli problémům OKD s nedostatkem hotovosti schválila vláda firmě půjčku 700 milionů korun. Z té má jít asi 400 milionů na dorovnání očekávaných výpadků v provozním kapitálu a 285 milionů korun na odkládané investice. Peníze má OKD půjčit státní podnik Prisko, který spadá pod ministerstvo financí.

Insolvenční správce OKD Lee Louda včera řekl, že nyní se pracuje na vyhotovení smlouvy, která by podle něj měla být schválena do konce příštího týdne.

Na výplaty v řádném srpnovém termínu ale ještě nebude možné půjčku použít, protože ji podnik dostane, až když věřitelé schválí jeho reorganizaci.

Věřitelé firmy se přitom poprvé sejdou právě až ve čtvrtek 11. srpna.

„Management OKD v těchto dnech intenzivně jedná se státní firmou Prisko o finální podobě úvěrové smlouvy. V případě schválení navrhované reorganizace OKD vyvineme maximální úsilí, abychom tyto prostředky mohli pro potřeby OKD začít co nejdříve čerpat," uvedl výkonný ředitel OKD Antonín Klimša.