Na pražské Letné se v sobotu uskuteční další protest proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO).

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského se dá očekávat nejvíce cestujících na linkách ze severní a střední Moravy do Prahy v ranních a dopoledních hodinách. Místa v pendolinech jsou například už vyprodaná. Další nápor pasažérů by měl přijít v opačném směru večer po skončení demonstrace. Mimo exponované časy je jízdenek dostatek.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava. Ilustrační foto.
Další konkurence pro letiště v Mošnově! Z Katovic se bude létat do Bulharska

Podle mluvčího jde většinou o linky, které v běžných dnech nejsou tolik vytížené. Vedle toho ovšem dopravce vlaky také posílí, a to zhruba o 12 vozů navíc. To by mělo navýšit počet míst k sezení zhruba o 1000 sedadel. Zvláštní vlak, který státní dopravce vypravil při poslední demonstraci na Letné v červnu, tentokrát neplánuje.

Leo Express navýšení kapacit nechystá

Vyprodané jsou i některé vlakové spoje RegioJetu. Rovněž u soukromého dopravce jde zejména o linky z Moravy do Prahy na sobotní ráno. RegioJet bude proto stejně jako v jiných dnech, kdy je zvýšená poptávka, posilovat kapacitu o další vozy. Ty by měly přinést stovky míst navíc. "V případě potřeby nasadíme do provozu kapacity, které máme k dispozici, abychom co nejvíce vyšli vstříc zvýšené poptávce po cestování," řekl mluvčí dopravce Aleš Ondrůj.

Leo Express navýšení kapacit nechystá. Podle mluvčího Emila Sedlaříka jsou víkendové spoje vytížené, což je však podle něj tradiční stav. "Cestující nicméně u Leo Expressu stále místa najdou," dodal.

Ladislav Vrchovský.
Nezapomeňme! 30 let svobody. Ladislav Vrchovský: havíři v Ostravě rozhodli

Výraznou změnu u víkendových spojů ve svém rezervačním systému nezaznamenal ani autobusový dopravce FlixBus. "Přepravní kapacity proto neplánujeme navyšovat" uvedla mluvčí firmy Martina Čmielová.

Demonstrace, kterou pořádá spolek Milion chvilek, se koná tuto sobotu na Letenské pláni od 14.00. Navazuje na protesty, které se uskutečnily v Praze i dalších částech republiky od dubna do června. Akce tehdy vyvrcholily na Letné protestem, kterým byl největší od roku 1989.

Podle organizátorů na něj dorazilo čtvrt milionu lidí, podle operátora T-Mobile 283 tisíc lidí, policie hovořila o zhruba 200 000 lidí. Pořadatelé demonstrace vyčítají premiérovi zapletení do dotační kauzy Čapí hnízdo, kritizují i výměnu ministra spravedlnosti, což vnímají jako Babišovy snahy ovlivňovat v kauze justici.