„Vytvořili jsme expertní skupinu, která připravuje různé varianty a zvažuje, jaký zdroj by byl do budoucna v lokalitě nejlepší,“ uvedl generální ředitel Elektrárny Dětmarovice Martin Hančar.

Komise podle něj vyhodnocuje nejen ekonomiku provozu, ale také nutné investice, dopravní infrastrukturu nebo dopad na životní prostředí. První výstupy mají být k dispozici na začátku příštího roku.

Společnost Magna Energy Storage (MES) otevřela v průmyslové zóně po bývalém černouhelném Dole František továrnu na výrobu vysokoenergetických akumulátorů HE3DA, 17. září 2020 v Horní Suché.
PODÍVEJTE SE: V Horní Suché otevřeli zbrusu novou továrnu na baterie HE3DA

Starosta Dětmarovic Ladislav Rosman doufá, že se zástupci elektrárny se svými plány obeznámí také obec a poslechnou si názor jejich reprezentantů.

Jaká budoucnost tedy dětmarovickou elektrárnu čeká? „Jisté je, že neuhelná. Dalších možností je ale mnohem více – plyn, paroplyn, kogenerace, obnovitelné zdroje energie nebo vybudování zařízení na energetické využívání odpadů,“ dodává šéf elektrárny s tím, že v úvahu přichází téměř vše.

Dokončuje se stavba absorberu

Dětmarovická elektrárna letos elektřinu téměř nevyráběla. A to kvůli vysokým cenám emisních povolenek, které zvýšily náklady na elektřinu vyrobenou z černého uhlí tak razantně, že se dá prodat většinou jen se ztrátou. Zaměstnanců se to ale nijak nedotklo.

V Havířově otevřeli Národní tréninkové centrum pro stolní tenis.
V Havířově vyrostlo Národní tréninkové centrum stolního tenisu

„V letošním roce jela elektrárna doslova jen pár dní, kdy ceny elektřiny skokově vzrostly a mohli jsme vyrábět se ziskem. Naštěstí nás to nijak významně nezasáhlo, protože v elektrárně vrcholí stavba nového absorbéru, tedy zařízení pro snižování emisí síry, který nahradí zařízení zničené požárem v roce 2017,“ řekl Martin Hančar a dodal, že dodávky tepla pro Orlovou a Bohumín zajišťuje elektrárna z plynových kotelen.

Spalování odpadu

S ohledem na blížící se zákaz skládkování komunálního odpadu (do roku 2030) je jedním ze způsobů, jak naplnit kotle elektrárny při výrobě tepla, likvidovat takto netříditelný komunální odpad. Zda budou v Dětmarovicích stavět k tomu určení speciální zařízení, se zatím neví.

Na výrobu tepla z odpadu však vsadila společnost Veolia, která provozuje Teplárnu Karviná u bývalého Dolu Barbora. Souhlasné stanovisko Ministerstva životního prostředí k plánované modernizaci Teplárny Karviná, jejíž součástí je stavba multipalivového kotle, získala společnost už loni na jaře.

Dny NATO v Mošnově.
Unikátní přelety tentokrát nejen nad Ostravou! Dny NATO budou letos jiné

„Díky nové technologii výroby energie bude možné využít tzv. tuhé alternativní palivo (TAP), vyrobené z vytříděných komunálních a ostatních běžných odpadů, které už nebude možné recyklovat ani ukládat na skládky, a to až do výše 50 procent potřeby paliva technologie multipalivového kotle,“ říká Jana Dronská, mluvčí společnosti Veolia ČR.

Zprovoznění technologie společnost předpokládá na konci roku 2022.

Čím bude vytápět elektrárna v Dětmarovicích okolní region, když už nebude používat černé uhlí? Odpověď se hledá.Zdroj: Deník/Tomáš Januszek