„Této práci se věnovala moje babička i maminka. Já jsem zástupcem třetí generace, která tyto služby nabízí. V Ostravě jsme jediní, kdo peří čistí přímo ve své provozovně, tedy v místě, kde jej od zákazníka i odebíráme.

„Mezi zákazníky bývají lidé starší, kteří se peřinami přikrývali od malička a nechtějí je za nic na světě vyměnit. Někdy ale přijdou i ti mladší, kteří si vyzkoušeli spát pod peřinou i prošívanou dekou či jinou přikrývkou. A když se mají rozhodnout, drtivá většina z nich si vybere peřiny,“ odpovídá Martina Volková.

Zhruba devadesát procent zákazníků tvoří ti, kteří chtějí nechat vyčistit peří. Daleko více než do peřin si přitom lidé nechávají plnit peří do polštářů. Provozovna Peřík zákazníkům peří nejen čistí, ale může jim jako náplň do přikrývek nabídnout třeba i vlnu či duté vlákno.

Jak Martina Volková vysvětluje, speciální linka na renovaci peří, kterou si pořídila už před 15 lety v Německu, pořád odvádí svou práci kvalitně.

„Přitom jsme ji nekupovali jako novou, už předtím sloužila dlouhé roky. Je to mechanický stroj, není tam žádná elektronika. Už jsme v ní i měnili motor, ale pořád nám i našim zákazníkům odvádí dobrou práci,“ ukazuje usměvavá žena pyšně linku s nápisem Lorch.

O tom, že zájemců o čištění peří je pořád dost, vypovídají nejen počty zákazníků.

„Měsíčně vypereme asi 400 kilogramů peří a máme v průměru zhruba padesát zákazníků. Když začne sezona, což je období od konce letních prázdnin do Vánoc, zakázek přibývá. A když se počet zákazníků blíží stovce, to se už opravdu skoro nezastavíme,“ dodává Martina Volková s tím, že mezi její zákazníky patří nejen obyvatelé Ostravy, ale i širokého okolí.

Nedávno dokonce šila polštáře i pro zákaznici z australského Sydney, ta si objednala celkem 30 polštářů a menších polštářků.

JAK SE PERE PEŘÍ?

Adam Petrášek, syn majitelky, právě obsluhuje speciální linku na čištění peří. Jak upřesňuje, v jedné várce se vyperou zhruba čtyři kilogramy peří.

„Peří je třeba nejprve vytáhnout ze sýpkoviny a odstranit polámané kousky. Pak putuje do bubnu, ve kterém je zhruba 200 litrů vody. Buben se ale neotáčí, peří se jen prohrabuje speciální lopatkou. Voda je studená, aby peří neztratilo svou přirozenou mastnotu a tím i hřejivost. Pak putuje do sušičky a nakonec je čeká dezinfekce prostřednictvím UV záření. Celé čištění trvá zhruba hodinu a půl,“ dodává Adam Petrášek, který má své povolání a v čistírně peří jen vypomáhá.