Premiér Andrej Babiš krátce poté při návštěvě ArcelorMittal Ostrava (AMO) ujistil, že vláda „si bude chtít pohlídat, kdo bude novým majitelem huti.“ Dodal také, že zástupci vlády budou aktivní při vyjednávání podmínek prodeje u Evropské komise.

Prezident Miloš Zeman navštívil ve středu v poledne Třinecké železárny.
Prezident Zeman v Třineckých železárnách loboval za ostravský ArcelorMittal

Od návštěvy uplynuly čtyři měsíce a zaměstnanci jsou stále v nejistotě. Počátkem srpna pak oznámily Třinecké železárny, o kterých se mluvilo jako o možném zájemci, že závaznou nabídku na koupi kunčické huti nepodají.

Odboráři z AMO tak stále mají obavy, zda ostravskou huť koupí seriózní majitel.

„Termín výběru nového vlastníka byl posunut na 7. října. Tiskem proběhla informace o dvou zájemcích, a to British Steel a Liberty Steel,“ uvedla odborářka z Odborové organizace Ostravská huť Alena Sobolová.

ArcelorMittal Ostrava. Ilustrační foto.
Správcem huti byl jmenován její stávající generální ředitel

„S odpovědnými manažery těchto firem bychom rádi jednali ještě před rozhodnutím o prodeji a podpisem kupní smlouvy. Trváme na tom, aby odborové organizace byly konzultační součástí procesu prodeje,“ dodala Alena Sobolová.

Vítězslav Prak, předseda základní organizace ArcelorMittal Česká republika, upozorňuje na další okolnost. Ještě za působení předchozího ministra průmyslu Tomáše Hünera byla totiž vytvořena pracovní skupina, jejíž součástí byly i odbory a která se měla pravidelně scházet.

Ostravský závod ArcelorMittal, 9. duben 2017.
Jména zájemců o koupi hutě? ArcelorMittal je zatím nezveřejní

„Schůzka se uskutečnila pouze jedna, po nástupu nové paní ministryně se nám zdá, že zájem poněkud ochabl,“ poznamenává odborář. Zástupci zaměstnanců kunčické huti proto vyzývají představitele státu a kraje i zástupce ČR v Evropské komisi k jednání.

„Už 30. září má být ukončen výběr firmy, která ostravskou huť koupí, a 7. října má být podepsána smlouva. Jen do té doby máme šanci něco ovlivnit. Počátkem října jsou u nás komunální volby, tak máme obavy, aby politici na to, že se bude prodávat huť, nezapomněli,“ upozorňuje Alena Sobolová.

Vítězslav Prak říká, že se s premiérem Andrejem Babišem setkal dvakrát a poslal mu i dopis, který premiér přislíbil poslat Evropské komisi.

Andrea Táčová pracuje v huti už déle než dvě desetiletí.
Ženy v těžkých provozech? Pracují jako valcířky i koksařky

„Požádali jsme premiéra, aby kopii toho dopisu poslal i nám, ale žádnou odpověď jsme nedostali. Že by naše vláda měla celý proces prodeje huti až tak pod kontrolou, to si nejsem vůbec jistý. Proto jsme napsali už dva dopisy zástupci konzultační firmy Grant Thornton, která pro Evropskou komisi dohlíží na prodej jednotek ArcelorMittal, a požadovali jsme zprostředkování schůzky se zájemci o koupi naší firmy. V odpovědi nám ale sdělili, že celý proces je neveřejný čili tajný. Až na posledním jednání generální ředitel připustil, že bychom se mohli se zájemci o koupi huti setkat a sdělit si navzájem své představy o budoucnosti firmy, zaměstnanosti, objemech výroby. Tak uvidíme,“ uvedl dále Vítězslav Prak.

Jak dodal, odboráři si ale zjistili od svých kolegů ve firmách Liberty Steel a British Steel, že v těchto společnostech zaměstnavatel s odbory jedná, pracovní podmínky označili tamní zaměstnanci za dobré.

ArcelorMittal Ostrava. Ilustrační foto.
Třinecké železárny o ostravskou huť nestojí

Mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková už dříve uvedla, že celý proces prodeje huti se neodehrává v Ostravě, ale v centrále skupiny ArcelorMittal. Ta vyhodnocuje nabídky a počátkem října by měla podepsat smlouvu o prodeji ostravské huti. Vybraného zájemce ještě předtím musí schválit Evropská komise.

ArcelorMittal Ostrava. Ilustrační foto.
Huť dostala pokutu za porušování zákona o obalech