Do brány opavského cukrovaru začala vjíždět nákladní auta s cukrovkou na korbách a v minulých dnech stroje řepu ve třísměnném provozu zpracovávat.

„Kvalita cukrové řepy je letos velmi dobrá, bulvy jsou čisté a bez příměsí nebo chorob," pochvaluje si agronom Jaroslav Narovec. Do opavského závodu, který je jediný v celém kraji, budou svou řepu z celkem 7450 hektarů dodávat pěstitelé z Opavska, Novojičínska, Osoblažska, Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka.

„Počasí bylo k řepě příznivé a bude jí dost. 
S koncem kampaně počítáme až 
v závěru ledna," dodává Jaroslav Narovec. V současnosti patří opavský cukrovar mezi sedm dosud funkčních v celé České republice.

První kampaň v něm proběhla roku 1870, surovárna podlehla 
v roce 1905 požáru. Investice do technologie přišly až po první světové válce, ale stroje i přístroje druhá světová válka z větší části zase zničila. Práce na výstavbě nového cukrovaru začaly v roce 1949 a cukr z něj poprvé vyšel během kampaně roku 1953.

S přibývajícími léty byl závod dál modernizovaný a v roce 1989 patřil mezi devět závodů Severomoravských cukrovarů. V roce 1992 spadal pod společnost 1. Slezská a od roku 1998 přešel do sítě rakouské společnosti Agrana.

Kromě opavského jsou v provozu ještě cukrovary v Dobrovici, v Českém Meziříčí, v Hrušovanech nad Jevišovkou, v Litovli, ve Vrbátkách a 
v Prosenici.