Opavský cukrovar má za sebou první třetinu bezproblémové kampaně a všechny stroje jedou v třísměnném provozu naplno. Jeho kampaň už nebrzdí ani kvóty, ke kterým se Česko při svém vstupu do Evropské unie v roce 2004 muselo zavázat.
Cukernatost řepy i výnosy byly v její první třetině těsně pod průměrem, ale během druhé třetiny by se měly podle předpokladu zvednout na pětiletý průměr. Řepa putuje do areálu cukrovaru každý den z Ostravska, Karvinska, Novojičínska, Opavska a Bruntálska Osoblažska.
V současnosti je vyoraná ze sedmapadesáti procent celkových zemědělských ploch a cukrovar jí zatím vykoupil čtyřicet procent.
„Celkové množství ke zpracování očekáváme přibližně stejné jako vloni, ale výnos na hektar bude zřejmě o něco nižší. Viníkem je počasí. Jarní sníh a mráz řepě nesvědčil stejně jako letní sucho a deště v září už nic nerozhodly,“ konstatuje agronom opavského cukrovaru Jaroslav Narovec.
Opavský závod spadá pod rakouskou firmu Agrana, která kromě něj vlastní ještě cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou.
V Opavě je vyráběn cukr krystal a moučka, kostky dodává cukrovar v Hrušovanech. Délka letošní kampaně je v opavském cukrovaru pro 123 kmenových zaměstnanců a 57 sezónních plánovaná zhruba do 20. ledna. Teprve pak bude zřejmé, do jaké míry se v ní promítlo zrušení cukerné kvóty.
Nový postoj přinese zemědělcům možnost pěstovat neomezené množství cukrové řepy a cukrovarům zase neomezenou výrobu cukru. Pro opavský cukrovar to znamená, že letos už nemusí dodržovat maximální povolenou hranici výroby cukru pro členské země Evropské unie.
„Počítáme s navýšením výměr a do budoucna i s novými investicemi do technologie tak, abychom mohli zvýšit denní zpracování řepy,“ dodává Jaroslav Narovec.
S možným přebytkem cukru na trhu však může vzniknout problém vedoucí ke snížení jeho ceny i ceny cukrové řepy. Odbyt bude proto záležet hlavně na schopnostech prodejců uplatnit cukr z opavského cukrovaru co nejlépe na domácím i zahraničním trhu.