Sto sedmnáct soutěžních vzorků nominovali moravští vinaři a dovozci vín ze zahraničí do letošního dvanáctého ročníku mezinárodní soutěže kupáží, asambláží a známkových vín Cuvée Ostrava. Pořádá ji ve čtvrtek 24. dubna klub ostravských vínobuditelů K.A.H.A.N. s Národním vinařským centrem na Zámku Zábřeh.

„Neskromným cílem organizátorů Cuvée je renesance dobrého jména kupáží v očích veřejnosti a návrat kvalitního cuvée na přední místa nabídky českých a moravských vinařů podobně jako v jiných vinařsky vyspělých zemích," uvedl mluvčí K.A.H.A.N. Martin Křístek.

Doprovodný program pro veřejnost na Zámku Zábřeh zahájí v 17 hodin slovenský enolog Fedor Malík řízenou degustací Slovenská vína o páté. Současně bude za doprovodu cimbálové muziky zpřístupněna výstava vín s možností ochutnávky nejen soutěžních vzorků, ale i odrůdových vín přítomných moravských vinařů a dovozců zahraničních vín. Program završí od 20 hodin Marcel Perez Torelló a jeho pojednání na téma Cava Historie šumivého vína z Katalánska. Vstupné je 400 korun.

117 vzorků z osmi zemí

V šesti soutěžních kategoriích se o přízeň odborné i laické poroty uchází celkem 117 vzorků: 24 bílých vín suchých, 23 bílých vín polosuchých a polosladkých, 37 vín červených, 15 vín růžových, šest vín šumivých a 12 vín likérových a sladkých. Do soutěže jsou přihlášena vína z osmi zemí: nejsilněji 65 vzorky je zastoupena Česká republika, dále Slovensko, Portugalsko, Španělsko, Nizozemsko, Polsko, Francie a Itálie.117 vzorků z osmi zemí

„Vína, která splnila statut soutěže, byla 14. dubna hodnocena odbornou porotou v degustačním sále Národního vinařského centra na Zámku Valtice. Výsledky budou zveřejněny právě na Cuvée Ostrava. Pomyslné medaile a tituly šampionů totiž ještě předtím udělí také komise veřejnosti, což umožní vinařům a dovozcům vín porovnat názory odborníků a milovníků vín," upřesnil Martin Křístek.

Dvacet zlatých, devatenáct stříbrných

Kvarteto odborných komisí ve Valticích udělilo 20 zlatých a 19 stříbrných medailí. Moravská vína byla honorována osmi zlatými a 12 stříbrnými medailemi. Ze zahraničních účastníků uspěla nejlépe vína ze Slovenska (sedm zlatých, jedna stříbrná), s odstupem následovalo Portugalsko (jedna zlatá, tři stříbrné). Senzaci vyvolaly dvě zlaté medaile vinařsky exotického Nizozemska.

K TÉMATU

Cena novinářů
Paralelně se soutěží Cuvée Ostrava byla letos již poosmé udělena speciální cena Mezinárodní organizace novinářů a pisatelů o víně FIJEV PRIX CZ. Porotci, jimiž jsou obvykle členové FIJEV z České republiky, Slovenska a Polska, na tuto cenu nominují ty soutěžní vzorky Cuvée Ostrava, které je zaujmou pro mimořádně příznivý poměr ceny a kvality, jako výjimečný vinařský počin či jako ukazatel cesty, kterou by se vinaři měli ubírat.