Věřitelé ale dnes na schůzi u Krajského soudu v Ostravě rozhodli, že těžební firma OKD půjde do reorganizace.

Proti reorganizaci byl jediný z více než sta přítomných věřitelů, několik se jich hlasování zdrželo.

Další podrobnosti k tématu najdete v zítřejším - pátečním - tištěném vydání Deníku.

"Usnesení o povolení reorganizace vydá soud v nejkratší možné době," řekl soudce Petr Kula.

Vedení OKD dostalo za úkol sestavit reorganizační plán, který pak budou věřitelé a soud schvalovat. Věřitelé dnes rozhodli také o tom, že insolvenčním správcem zůstane Lee Louda. Změnit správce nechtěl ani jeden přítomný věřitel.

Schválení reorganizace znamená, že podnik bude fungovat dál. Ztrátové šachty se utlumí postupně a také budou postupně propouštění zaměstnanci. Některé doly budou v provozu zřejmě až do roku 2023. Konkurz by znamenal prakticky okamžitý zánik firmy a bezprostřední hromadné propouštění.

SLEDOVALI JSME NA MÍSTĚ

Jednací síň je zaplněna do posledního místa. Je zde více než stovka věřitelů. Někteří se do ní ani nevešli a museli si jít sednout na balkon. Už při vstupu do budovy se tvořily fronty. 

Snímek z dnešního jednání u soudu. Věřitelé si vyzvedávají čísla.Zdroj: Deník/Tomáš Januszek
Snímek z dnešního jednání. Věřitelé si vyzvedávají čísla. 

Insolvenční správce Lee Louda považuje reorganizaci za nejlepší řešení. Tu podporuje i vedení OKD, odboráři, moravskoslezská krajská tripartita a česká vláda.

Někteří věřitelé navrhují jiná řešení.

K TÉMATU

Věřitelský výbor má tři členy. Jsou v něm AWT, český stát (Česká správa sociálního zabezpečení) a zdravotní pojišťovna Revírní bratrská pokladna.

Věřitelé jej ale na své dnešní schůzi mohou změnit. Mohou změnit i počet jeho členů, těch může být tři až sedm.

Museli by je ale dnes schválit věřitelé, jejichž pohledávky byly uznány, případně soudce. Stejně tak věřitelé mohou změnit i insolvenčního správce.

CITIBANK PŘIŠLA ZKRÁTKA

Ostravský soud včera potvrdil rozhodnutí insolvenčního správce Leeho Loudy, který už dříve neuznal pohledávky Citibank, největšího věřitele, který přihlásil pohledávky za více než 10 miliard korun.

Věřitelé OKD přihlásili pohledávky za více než 20 miliard korun, insolvenční správce popřel většinu. Uznané pohledávky dosahují podle informací v insolvenčním rejstříku dohromady necelých tří miliard korun.

Zástupce banky Citibank to považuje za cílené popření pohledávek Citibank, která zastupuje držitele dluhopisů vydaných vlastníkem OKD (firma NWR pozn. red.) a sdružení investičních fondů AHG, je záměrné poškození věřitelů a snaha vyřadit největšího věřitele z insolvenčního řízení.

Insolvenční správce Lee Louda to však rezolutně odmítl. Také zástupce OKD řekl, že popření pohledávek bylo v souladu se zákonem.

DOJDE NA ARBITRÁŽ?

Zástupci největšího věřitele OKD, sdružení investičních fondů Ad Hoc Group (AHG), však včerejší rozhodnutí insolvenčního správce, který potvrdil popření pohledávek Citibank, rozporují.

„Pevně věříme, že si insolvenční soudce velmi dobře uvědomuje svoji zodpovědnost a pečlivě zváží důkazní materiály a argumentaci všech zúčastněných stran, chybné rozhodnutí zreviduje a pohledávky Citibank v souladu s platnými zákony uzná," říká mluvčí AHG Roman Pařík.

Spor možná skončí až u arbitráže.

O změnu rozhodnutí o neuznání pohledávek žádali také zástupci Orlové a Doubravy na Karvinsku, jejichž pohledávky insolvenční správce popřel z větší části. Z více než 550 věřitelů přišlo k soudu zhruba 40. „Všechno dopadlo podle očekávání, tak jak jsme ty jednotlivé pohledávky přezkoumali," řekl po skončení jednání Louda.

Rozhodnuto

Soud dnes, ve čtvrtek 11. srpna před polednem souhlasil s reorganizací firmy. Černouhelná těžební společnost zatím nepadá do konkurzu a má šanci na přežití.