"Antigenní testy používáme už od října. Zaměstnanci sami se mohou nechat otestovat kdykoli, libovolně často a samozřejmě zdarma, k tomu provádíme trasování a testování kontaktů nakažených zaměstnanců. Minulý týden jsme zahájili plošné testování a otestovali jsme více než 3.200 zaměstnanců, tedy 100 % těch, kteří byli v práci a měli test podstoupit. Po potvrzení PCR testy evidujeme jen asi 0,5 % pozitivních případů. Testy absolvovaly také stovky zaměstnanců dodavatelských firem, které působí v našem areálu," uvedl v pondělí pro Deník Petr Michník z oddělení vnějších vztahů firmy Hyundai v Nošovicích. 

Nemocnice Třinec. Ilustrační snímek.
Nemocnice Třinec má nového ředitele. Odvolaného Sikoru nahradí Jiří Veverka

"Průběžně testujeme také před vstupem do areálu, to se týká zaměstnanců, kteří se vrací z dovolené, nemocenské apod. a nemohli se zúčastnit pravidelného testování. Dnes probíhá další 24hodinové kolo testování na pracovišti," doplnil. 

Ve firmě se testuje klasickými antigenními testy pomocí zdravotnického personálu, samotesty slouží jen jako doplňkové řešení. 

"Pro dnešní pravidelné testování jsme připravili vylepšení - zaměstnancům s pozitivním antigenním testem je přímo v areálu naší společnosti proveden i odběr na PCR test. Zaměstnanci se tak nemusí na PCR test objednávat sami nebo prostřednictvím svého lékaře a výsledky potvrzovacích testů budeme mít podstatně dříve. Kromě toho používáme pro tyto PCR testy příjemnější metodu, a to odběr vzorku slin," dodal dále Petr Michník. 

Výročí modelu Kona Electric v Nošovicích

Firma v Nošovicích zároveň oslaví rok od zahájení výroby modelu Kona Electric. Ve svém nošovickém výrobním závodě spustila automobilka Hyundai výrobu na jaře loňského roku. Společnost díky tomu pro své zákazníky výrazně zkrátila čekací lhůty na nové elektromobily. Výroba elektromobilu si vyžádala mj. úpravy montážní linky, která byla prodloužena o 15 metrů kvůli montáži baterie.

Předseda ZDV Nošovice Zdeněk Škola.
Nejen Hyundai a Radegast. Jak se v Nošovicích daří zemědělskému družstvu

Zatímco na jaře byla v HMMC kvůli pandemii omezena výroba ostatních modelů, produkce elektromobilu běžela naplno. Nošovická Kona Electric je určena pro vybrané evropské trhy, nejvíce jich zamířilo do Německa, Nizozemska, Norska a Francie. Dosud bylo v HMMC vyrobeno téměř 24 000 kusů tohoto elektromobilu.

„Kona Electric pro nás byla velká výzva. Na výrobu byly několik měsíců připravovány všechny výrobní provozy v závodě HMMC. Výroba elektromobilu probíhá na stejné lince, na které vznikají všechny verze modelů se spalovacími motory. Těší mě, že jsme i s tímto elektrickým vozem splnili všechna očekávání zákazníků,“ řekl Miroslav Jasiok, vedoucí subdivize Výroby.