To ale nakonec skončilo mnohem dříve, než bylo původně plánováno. „Jsme hodně nazlobení, a to se musím ve výrazu mírnit. Předložili jsme už 19. října pět konkrétních otázek. Odpověď jsme od pana Gupty a jeho týmu nedostali ani jednu. Pořád jenom sliby. Investice ve výši 150 milionů euro v následujících pěti letech, kterou nám slíbili, by negarantovala ani zajištění provozu v současné podobě. Zástupci Liberty House nebyli na dnešní jednání připraveni, na stůl nepoložili ani jeden papír, kde by byly nějaké plány či garance. V takové situaci jsme se zvedli a odešli,“ uvedla Ivana Jančíková, předsedkyně jedné z odborových organizací v ostravské huti.

Jak dále uvedla, odboráři nevylučují, že při změně postoje zástupců Liberty House by se k jednacímu stolu vrátili. Zároveň dodali, že mají informace i od svých kolegů z Rumunska, kde má rovněž Liberty House kupovat hutní podnik, že ani oni nedostali žádné garance ohledně budoucích investic.

Sanjeev Gupta Gupta ve svém vyjádření uvedl, že to byla první schůzka s odboráři, vyslechl si jejich obavy a chápe je. „Chtěli po nás i konkrétní detaily týkající se strategických investic, na těch musíme ještě popracovat. Platí, že jsme připraveni investovat 150 milionů euro pro zdravé udržení provozů huti. Pracujeme i na prorůstovém plánu, který by zahrnoval investice mimo rámec této částky. Potřebujeme ale více času,“ odpověděl Sanjeev Gupta.

Toho dnes odpoledne čeká i jednání s premiérem Andrejem Babišem. To se bude týkat právě budoucnosti ostravské huti.


ArcelorMittal Ostrava (AMO) v číslech
- před 15 lety se Lakšmí Mittal stal vlastníkem tehdejší Nové huti Ostrava
- od roku 2013 si stáhl z Ostravy na dividendách částku převyšující 47 miliard korun
- ArcelorMittal Ostrava a jeho dceřiné společnosti mají téměř 7 tisíc zaměstnanců
- tržby AMO se pohybovaly v posledních pěti letech od 27,2 do 34,1 miliardy korun (v roce 2014)
- zisky ve stejném období pak od 291 milionů v roce 2015 do 3,2 miliardy v loňském roce

11letá Nikola z Ostravy-Poruby při tvoření se slizem.
OBRAZEM: Děti si oblíbily lepkavou zábavu se slizem